27 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Lotus Evija e електрическа хиперкола с 2000 "коня"

Компанията Lotus най-накрая представи нов модел, след над десетилетие пауза. Британската марка, която сега е под китайски контрол, се завърна на автомобилната сцена с гръм и трясък, показвайки електрическата хиперкола Evija.

Lotus Evija към момента е най-мощния сериен автомобил в света, предвид максималната мощност от 2000 конски сили, постигана от 4 електромотора. Почти толкова е и въртящият момент - 1700 Нм, като с тази компановка болидът постига максимална скорост от 340 км/ч и ускорени от 0 до 100 за по-малко от 3 секунди.

Evija разчита на батерии с капацитет 70 kWh, които осигуряват пробег до 400 км с едно зареждане. Самото зареждане, на 350-киловатова станция става за 18 минути (15 минути за 80% от капацитета). Електрическият силов тракт е разработен с компанията Williams Advanced Engineering.

Новият хиперкар е с ултралек карбонов монокок, а цялостното тегло на автомобила е 1680 кг (заедно с доста тежките батерии). Evija е с доста оптимизирана аеродинамика, включително и с активен заден спойлер.

В унисон с новите тенденции при електрическите коли, болидът няма странични огледала, а камери, които предават информация на монитори в салона. Lotus Evija няма и дръжки на вратите, чието отваряне и затваряне става от бутон на ключа и такъв на конзолата. Самите врати се отварят нагоре. Иновация са и лазерните светлини, включително къси и дълги.

Салонът е доста изчистен, в дебютния автомобил с карбонови компоненти (ще се предлагат кожа и дърво), като разполага с иновативна тънка централна конзола, на която са селекторът за режима на движение и куп други команди, поверени на сензорни бутони. Колата раполага само с един дисплей на арматурното табло, където се изобразяват всички функции. Воланът е квадратит, в стила на болидите от Формула 1.

Lotus Evija излиза в лимитирана серия от 130 бройки, всяки на стартова цена от 1,7 милиона паунда, без данъци и такси. Хипермобилът ще се произвежда във фабриката на марката в английския град Хетел.

Възраждането на Lotus започна преди 2 години, когато китайският холдинг Geely придоби контролния пакет акции. В плана на инвеститора, освен Evija, влизат по-достъпен спортен модел, както и кросоувър.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:13 1
+ 0
- 0
sffsdf35716
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.