19 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Michelin: Не купувайте нови гуми толкова често!

Странно за един от най-големите производители на автомобилни гуми в света, но днес не е 1 април и Michelin наистина молят хората да спрат да купуват нови гуми за колите прекалено рано. 

Законът диктува, че протекторът не трябда да е под 1,6 мм за летния период и 4 мм за зимните месеци, но ако питате в гумаджийница или се поинтересувате от мнението на експерт, най-вероятно ще ви предупредят да не чакате до лимита, а да подмените каучука доста по-рано. Michelin казват, че това е скъпа грешка.

"Да се твърди, че гумите трябва да се сменят рано (преди да бъде достигнат законовият лимит или индикторът за износване), наподобява налагане на един вид планирано остаряване. Потребител не би изхвърлил обувките си, само защото трябва да се почистят или пък наполовина пълна паста за зъби, така че защо би го направил с гумите, ако може да бъде убеден, че това е безопасно?", коментират от Michelin.

В подкрепа на думите си компанията допълва, че "към момента няма проучвания, които да са намерили директна връзка между нивата на катастрофи и дълбочината на протектора". Според французите модерните гуми са проектирани да се справят добре от чисто нов вид, та чак до износване до законовата долна граница. 

Освен очевидните разходи по закупуването на новите гуми и замърсяването на природата от старите, производитлят изтъква и друг аргумент - разходът на гориво. С износването си гумите намаляват съпротивлението си при търкаляне, затова смяна на гума с няколко милиметра грайфер с чисто нова може да не направи колата по-безопасна, но ще я накара да консумира повече гориво. 

Разхищенията са от огромни мащаби. Според изчисленията на Michelin, ако всички шофьори в ЕС сменят гумите си на 3 мм протектор, а не 1,6 мм, ще бъдат похарчени допълнителни 6,9 млрд. евро за година! Към резултатът от такова поведение трябва да се добави и увеличението на използваните в Европа гуми със 128 млн. на година. Ако не мислите за портфейла, помислете за околната среда. 

И едно уточнение от нас - Michelin визират качествени гуми, дълбочината на протектора изобщо не е единствената значима характеристика. Ако имате няколкогодишни евтини гуми към края на живота им, подменете ги. 



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:47 1
+ 0
- 0
sffsdf25129
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.