23 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Мобилно приложение помага на пострадали при катастрофи мотористи

Андрей Шеховцов от мото-организацията на Свободните мотористи Sofia Riders представи първото си мобилно приложение, наричено Motolife. Основната функция на програмата ще бъде чрез нея да се подават SOS-сигнали за пострадали мотористи във всяка точка от страната с цел възможно най-бързо оказване на помощ.

Чрез приложението потребителят, намиращ се най-близо, ще се ориентира до мястото на инцидента по зададената локация, за да може да достигне там за най-кратко време. Всъщност, главната цел на Motolife е да се подобри цялостната пътна култура на мотористите и участниците в движението въобще, да станем още по-задружни и отговорни.

Приложението е приспособено да работи на мобилни устройства, както с Android, така и с iOS, кaто за Андроид е вече активно и може свободно да се свали от Google Play. Ето какво сподели Андрей за идеята си и страстта си към моторите въобще:

Как се роди идеята за това приложение?

Аз съм от Русия, но от две години живея в България. Тук ме доведе едно специално запознанство и впоследствие реших да остана. Идеята за приложението дойде от Москва, където участвах в една програма за мотопомощ, наречена Motocitizen. Там нещата са подобни.

Разкажи ни по-подробно за Motolife... 

Когато стартирате програмата се появява началният екран, на който има карта с отметките на хора. Това обаче не означава че приложението задължително следи всички. Има два начина да се запазиш без да разбере къде си:

1 - можеш да си скриеш името, тогава тази отметка няма да показва, кой е там

2 - можеш да си скриеш отметката, тогава изобщо нищо няма да има на карта от теб

Национално ли ще бъде приложението или ще функционира само в София?

Засега Motolife стартира като пилотен проект само в столицата, но идеята е да се превърне в национална програма за мотопомощ. Самият контролен панел е настроен така, че във всеки един град може да има хора-админи, които ще действат в своя радиус по няколко точки: - ще разглеждат заявки за регистрации - ще контролират съобщения в чата - ще блокират потребители, когато се налага - ще контролират създадени SOS-събития и ще ги затварят. Важно е да кажем, че единствено админите ще виждат регистрационни данни на потребителите.

Откъде идва страстта ти към моторите?

Просто една сутрин се събудих и разбрах, че трябва ми мотор. Така само след два дни минах теоретичен изпит, още след два - практичен изпит и още след два дни получих си категория А и си купих мотора - BMW K1300S.

A кое те доведе в Sofia Riders?

В края на април 2015 докарах насам своя мотор от Москва и цялото лято минала година карах тук из града, опитвайки се да намеря приятели мотористи. Пак миналата година случайно попаднах на ивент във Facebook за предстоящо нощно каране. Реших да отида и не сбърках, защото там се запознах с момчетата и момичетата от Sofia Riders и най-после намерих приятели, с които да карам, да се забавляваме и да си помагаме!



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:17 2
+ 0
- 0
sffsdf12727
Izalina
Рейтинг : 29585
21.06 2016 в 11:47 1
+ 10
- 1
Браво!
Чудесна идея :)
Дано повече хора проявят любопитство и приложението да стане популярно и полезно. Успех в тестовете!
И пожелавам на всички по-рядко да се използва по същинското си предназначение!
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.