21 май 2024
Категории
 •  Автомобили
 •  Мотоциклети
 •  Лекотоварни
 •  Тежкотоварни
 •  Хоби
 •  Иновации
 •  Ретро
 •  Лица
 •  Премиери и изложения
 •  Тунинг и прототипи
 •  Хора и пътища

Nissan въвежда "камилска сила" за оф-роуд способности в пустинята

Близкоизточното подразделение на Nissan обяви радикално нова концепция, която би могла да направи еволюцио относно начина, по който се представят автомобилите в пустинята. Разработената от инженерите на компанията "пустинна камилска сила" (Desert Camel Power) използва научно доказана формула за да определи, по акуратно измерим и възпроизводим начин, как даден автомобил ще се представи в типични пустинни оф-роуд условия.

Nissan създава "камилската сила" за да помогне да се изясни безкрайната дискусия за оф-роуд способностите на SUV возилата на пазарите около Персийския залив. Базовата единица за мощност - конската сила, сама по себе си не е достатъчна за да представи един всъдеход добре в пустинята. Но както "кончетата" под капака могат да се калкулират по научен път, така може да се направи и с "камилчетата" на даден джип, които показват ясно какви са способностите му на пясък.

„През последните две години изследвахме какви елементи правят автомобил, какъвто е например Nissan Patrol, толкова подходящ за каране в пустинята”, заяви инженерът Йозеф Рашид Ел Хашем, разработчик на новата мерна единица. „И общо взето, открихме, че става въпрос за взаимодействие между теглото на автомобила, скоростта и траекторията. Други фактори като маневреност, въртящ момент на двигателя и, разбира се, способностите на водача, също не могат да бъдат изключени. Но, ако стандартизираме скоростта на движение на автомобила и траекторията му в дадена околна среда, може да сметнем колко бързо ще премине през дадена дистанция и като добавим впоследствие и теглото му, можем да получим нашата Пустинна Камилска Сила”.

Това е проста концепция и такава, която може да се приложи относително лесно, за тестване на автомобили в типичните за Арабския полуостров условия.

Естествено, една мерна единица изисква ясна дефиниция, която в случая на показател за мощност изисква разработването на математическа формула. Затова, инженерите на Nissan са работили заедно с учени от областта на метрологията, за да може заедно да дефинират и измерят камилската сила, чрез методи, които са универсално възпроизводими. Отнело е време, усилия, вдъхновение и математически гений, за да може да се стигне до формула, която може да се приложи върху кое да е оф-роуд возило, където и да е по света, определяйки го доколко е спосожно в пустинята. Формулата може да се представи така:

Камилска сила = скорост х тегло х траектория (CP = velocity x weight x trajectory)

Резултатите от работата по формулата, както и самата формула са били представени пред Агенцията по стандартизация и метрология на Обединените Арабски Емирства, където идеята за новата мерна единица е възприета много добре. Агенцията в момента се е заела да направи тестове и да осигури всичко необходимо, което ще помогне за стандартизацията на мерната единица първо на локално, а впоследствие и на глобално ниво.Рейтинг :
09.09 2023 в 05:52 2
+ 0
- 0
sffsdf22736

Рейтинг :
26.03 2017 в 11:27 1
+ 0
- 0
Ima logika.
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.