29 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Новият Kia Sorento и като плъг-ин хибрид

Представеното по-рано през годината ново поколение на кросоувъра Kia Sorento, се сдоби с нова електрифицирана версия. Наречена Sorento PHEV, модификацията е с комбинация от мощен бензинов турбомотор и електрически двигател, като батерията може да се зарежда от мрежата.

Kia Sorento PHEV е втората електрифицирана версия на флагмана на корейците, след представения преди това хибрид. Задвижващата компановка се състои от 1,6-литров турбобензинов агрегат с мощност 180 к.с. и 265 Нм, подпомаган от електромотор с 90 к.с. (66,9 kW) и 304 Нм. Съвкупната мощност на системата е 265 конски сили, а сумарният въртящ момент при работа на двата агрегата е 350 Нм.

Батерията за системата е с капацитет 13.8 kWh. Все още няма информация какъв пробег само на електричество ще позволява, но от Kia твърдят, че "ще е достатъчен за ежедневните кратки разстояния, които обикновено се изминават". Батерията е и с нова независима система за водно охлаждане, която подобрява ефективността.

Мощността се разпределя между 4-те колела посредством 6-степенна автоматична трансмисия. Най-вероятно 4х4 задвижването ще е с новата система на компанията Terrain Mode, която предлага няколко режима за движение според терена. И със сигурност ще има добавени екологичен и електрически такива.

Визуално, Kia Sorento PHEV запазва екстериория облик на другите модификации в моделната гама, като се отличава с ‘eco plug-in’ лога и порт за зареждане на батерията. Интериорът също е сходен с този на останалите версии, с изключение на рестилизирания 12,3-инчов дигитален инструментален панел, където могат да се следят в реално време състоянието на заряда на батерията, както и потока на електрическа и бензинова мощност на задвижващия агрегат.

Тъй като блокът с батерии е поставен под пода на всъдехода, багажникът запазва солидния си обем от 898 литра при версията с 5 места и 809 за 7-местната версия. На борда е налична телематична система UVO Connect, предоставяща полезна информация на водача при шофиране: информация за трафика, прогнозата за времето, POIs, както и подробности относно паркирането на посочен адрес, най-близката зарядна станция и др. Собственикът можеда изпраща дистанционно към автомобила инструкции за маршрута преди пътуването, да проверява местоположението на автомобила и да има достъп до данни и диагностична информация.

Sorento плъгин хибрид предлага набор от високотехнологични асистиращи системи Advanced Driver Assistance Systems на КИА, които оказват съдействие на водача в различни ситуации на пътя, за да ограничат риска от катастрофа. Сред компонентите са аварийна спирчка с разпознаване на пешеходци и велосипедисти, 360-градусова камера, "умен" автопилот" и т.н.

Новият модел ще се произвежда в завода на марката в Хвасунг, Корея. Продажбите в Европа ще започнат от началото на 2021г.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:08 1
+ 0
- 0
sffsdf37341
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.