25 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Новият Mercedes Actros смени огледалата с камери

Новото поколение Mercedes-Benz Actros отбеляза световната си премиера. Фалгманът при тежкотоварните машини на германския производител идва с куп сериозни нововъведения, като е станал по-икономичен и доста по-технологичен.

Най-голямата иновация при новия Actros е замяната на страничните огледала с видеокамери. Технологията MirrorCam е считана от производителя за по-надеждна и безопасна, като камерите са монтирани в лявата и дясната част на покривната рама. Изображенията се извеждат на 15-инчови дисплеи с разделителна способност 720 x 1920 пиксела, закрепени към А-колоните вътре в кабината.

Системата MirrorCam помага на шофьора по няколко начина: При шофиране напред, класическото и познато разделяне на полето на видимост се показва на дисплеите, точно като при конвенционалните огледала. При завиване на влекача, обаче, изображението на дисплея от вътрешната страна на завоя се завърта и по този начин се осигурява оптимална видимост към цялото ремарке – значително подобрение в сравнение с конвенционалната система от огледала.

Освен това, линиите за разстояние помагат да се прецени по-добре трафикът зад автомобила. Има и допълнителна линия, която може да бъде зададена индивидуално от шофьора, например за маркиране на края на ремаркето. При ниска осветеност системата преминава в режим на нощно виждане.

Освен това, системата MirrorCam предлага и специален режим при маневри на заден ход. Горната част на дисплея показва зоната в близост до автомобила, а долната част на дисплея показва зоната далеч от автомобила, като двете изображения се припокриват в известна степен. Ако автомобилът е оборудван със система Sideguard Assist, в критични ситуации по време на шофиране на дисплея на MirrorCam се извеждат предупреждения.

MirrorCam, която е особено полезна по време на шофиране, помага на шофьора и по време на почивка и сън: с бутон върху вратата и леглото системата се активира за период от 2 минути. Това позволява на шофьора да види върху дисплеите зоната около автомобила по всяко време. При опит за кражба на товари или гориво или вандалски действия върху автомобила, това помага на шофьора да се ориентира бързо в ситуацията и при необходимост да сигнализира.

Mercedes-Benz Actros е и с обновени системи за активна безопасност в пакета Active Drive Assist, които позволяват полуавтономично движение на камиона. Sideguard Assist пък разпознава пешеходците и предупреждава шофьора в опасни ситуации. Сред иновациите в кабината се открояват изцяло дигиталният инструментален панел, както опционалната мултимедия.

В сравнение с предшественика, разходът на гориво на новия Actros е до 3% по-малък на магистрала или скоростен път. На междуселищни пътища икономията на гориво може да достигне 5%. Това е постигнато, наред с куп технологии, благодарение на оптимизирания дизелов двигател OM 471. А за още по-голяма икономичност и екологичност, новият Actros се предлага и във версия, задвижвана от природен газ. У нас, поръчки за новия камион ще се приемат от началото на следващия месец.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:18 1
+ 0
- 0
sffsdf32998
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.