19 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Обновяват система за ГТП и разделят Закона за движение по пътищата

Министерството на транспорта работи по надграждане на системата на техническите прегледи и регистъра за състоянието на превозните средства. Това заяви заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ангел Попов, по време на откриването на международната конференция по пътна безопасност „Нови технологии и добри световни и европейски практики“. По думите му, към момента има изградена връзка с Министерството на финансите за автоматична справка за платените данъци на автомобилите, като се работи и по изграждането на свързаност със системите на МВР и Комисията за финансов надзор.

Ангел Попов заяви, че със софтуерно допълване на информационната система на ГТП ще се създаде възможност за трансфер в реално време на показанията от уредите към Централизирана информационна система, която автоматично ще определя валидността на измерените стойности и няма да допуска манипулиране на данните. Той допълни, че в началото на май ще бъде готов образецът на новия стикер за техническите прегледи, който ще бъде снабден с чип за дистанционен контрол, съдържащ информация за техническото състояние на превозната средство. Стикерът ще съдържа и данни за екологичното състояние на автомобила.

Заместник-министърът изтъкна, че от изключителна важност за подобряването на пътната безопасност е работата по разделянето на Закона за движение по пътищата на три отделни закона. Единият ще регламентира правилата за движение по пътищата, другият изискванията към превозните средства и автосервизите, а третият ще е свързан с водачите на моторните превозни средства. По думите му, със Закона за пътните превозни средства ще се регулира и дейността на автосервизите, като ще бъде създаден публичен регистър, до който потребителите ще имат персонален достъп. „Това е изключително сложен процес, но е необходимо да се направи, за да се изсветли сектора, да се намали нелоялната конкуренция и некоректните практики, както и да се гарантират правата на хората“, допълни той.

Европейската комисия обмисля създаването на единен фонд за пътна безопасност за периода 2020 - 2030 г. Това пък съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, който откри конференцията "Пътна безопасност: Нови технологии и добри световни и европейски практики" - събитие от календара на българското председателство на Съвета на ЕС. На България са нужни около 3.3 млрд. лв. за строителство на инфраструктура за безопасност на движението. От тях, 2.6 млрд. лв. за рехабилитация и подобряване на съществуващи пътища и около 730 млн. лв. за изграждане автомагистрали и скоростни пътища.

Министър Нанков заяви, че 8 хиляди километра от републиканската пътна мрежа и 12 хиляди километра от общинските пътища се нуждаят от спешна рехабилитация. Същевременно пътният сектор и контролът по движение на пътищата остават недофинансирани. Преди седмица Нанков отбеляза, че с въвеждане на тол-системата държавата ще може да ремонтира три-четири пъти повече пътища и всички шосета в лошо състояние ще могат да бъдат обновени изцяло до 7 години.

Важен акцент в конференцията бе европейската стратегия по пътна безопасност, според която жертвите по пътищата трябва да намалеят с 50% до 2020 г. България е далеч от този процент, и макар да се забелязва спад на загиналите в последните години, все още сме лидер в черната стастистика на ЕС.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:22 1
+ 0
- 0
sffsdf31162
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.