24 март 2023
Категории
 •  Автомобили
 •  Мотоциклети
 •  Лекотоварни
 •  Тежкотоварни
 •  Хоби
 •  Иновации
 •  Ретро
 •  Лица
 •  Премиери и изложения
 •  Тунинг и прототипи
 •  Хора и пътища

Отрова с продължение: и хора дишали дизелови газове

След като по-рано се разбра, че компанията Volkswagen е замесена в спорен експеримент, при който маймуни е трябвало да дишат ауспухови газове от дизелов автомобил, сега стана ясно, че на подобни тестове са подлагани и хора. Нещо повече, докато в експеримента с животни, партньорите на VW от Daimler и BMW твърдят, че на са замесени, то участието им при експериментите с хора, години по-рано е потвърдено.

При тези опити напълно здрави хора е трябвало да дишат в затворени помещения отровни газове в продължение на 3 часа, пише "Дойче Веле". 25 човека е трябвало да вдишват различни концентрации на азотни окиси, което е ставало в лаборатория на университетска болница в Аахен, Германия. Трябва да отбележим, че експериментът е бил доброволен.

Тестовете с хора са били провеждани по поръчка на създадена с подкрепата на автопроизводителите т. нар. Европейска изследователска организация за защита на околната среда и здравето в транспортни сектор (EUGT). Организацията се оказала лобистки инструмент, създаден от Volkswagen, Daimler, BMW и Bosch пред властите в страната и Европейския съюз, а от миналата година вече не функционира.

Експериментът с хора не е бил предназначен директно за автомобилната индустрия, но пък ѝ пасва идеално, защото при участниците в експеримента "не са установени никакви реакции от инхалирания азотен двуокис", както се посочва в доклада на EUGT. В управата на това зловещо дружество, са участвали и висши мениджъри от автомобилните концерни.

Според Хенрик Бьоме от "Дойче Веле", сега ще стане същото, както и при Дизелгейт: "ще настояват, че само един тесен кръг от хора са били посветени, а хората от високите фирмени етажи не са знаели нищо. И ще жертват пешките - както направиха с осъдения в САЩ мениджър на Фолксваген Оливър Шмит. Всички останали ще си измият ръцете"

"Най-странното в тази история, както и тази за "дизелгейт" е, че всичко това изглежда изобщо не тревожи клиентите на автомобилните концерни: 2017-а е била рекордна в продажбите за Volkswagen и не по-лоша е била тя и за Daimler. А в същото време по улиците на големите градове живеят хора, които дишат такива отрови, каквито не са вдишвали нито маймуните, нито хората от газовите експерименти", заключава Бьоме.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.