19 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Почти 40% от българите се качват в колата си след употреба на алкохол

Стартира осмото издание на кампанията на Каменица АД „Алкохолът е лош шофьор“

Всеки 3-ти българин (39%) се оказва склонен да се качи в колата си и да шофира след като е пийнал „малко“ алкохол, като на почти половината от тях това им се е случило през последния месец. Това са само част от данните за навиците и нагласите на българските шофьори според национално представително проучване на Каменица АД, част от тазгодишното издание на кампанията „Алкохолът е лош шофьор“, която стартира днес.

Според резултатите от проучването, проведено от Gemius, в половината от случаите на шофиране след употреба на алкохол, хората са го направили защото са преценили, че консумираното количество не им е повлияло. За останалите 50% сред най-често изтъкваните причини са „Нямаше как да се прибера, нямаше кой да шофира, нямаше друг превоз...”, а това, от своя страна, демонстрира недооценяване на огромния риск, който се поема при шофиране в нетрезво състояние.

„Въпреки че мнозинството от хората знаят колко опасно може да бъде шофирането след употреба на алкохол, явно все още рискът остава подценен и реално много хора продължават да го правят. Именно това е и причината за нас да продължаваме да реализираме тази кампания, чиято основна цел е да променя поведението на хората и да ги прави по-отговорни и разумни на пътя. Дори един спасен човешки живот ще си струва всички усилия, които сме положили през изминалите години, и ще ни мотивира да продължим да го правим и занапред“, заяви Марко Ниавро, генерален директор на Каменица АД.

Основното послание в осмото издание на кампанията „Алкохолът е лош шофьор“ е „Бъди супер шофьор. Супер сила е да оставиш колата си, ако си пил“. Под този надслов в следващите няколко седмици предстоят активности в ключови заведения в София и комуникационна кампания, а десетки паркоместа в София ще бъдат маркирани с ключовото послание на кампанията.

Кампанията се провежда с подкрепата на посланика на Кралство Белгия Н. Пр. Аник Ван Калстър, а сред партньорите традиционно са основните институции и неправителствени организации, които имат отношение по темата: Министерство на вътрешните работи, Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движение по пътищата, Съюза на българските автомобилисти, Българската асоциация на пострадалите при катастрофи, Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ и Български червен кръст.

„Кампании като „Алкохолът е лош шофьор“ е битка за живота на хората, защото на пътя всъщност се води истинска битка. Искрено приветствам подобни кампании, защото те имат за цел да ни напомнят още веднъж, че възможностите ни не са безгранични, че все пак сме земни хора и много често реакциите ни в ключов момент са много различни от това, което си представяме. Точно за това, кампании като тази работят в посока за спасяване на човешкия живот, който е най-ценен от всичко“, заяви Алекси Кесяков, секретар на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата.

„Искрено се надявам заедно с Каменица АД и всички партньори да постигнем целта на социално-отговорната кампания „Алкохолът е лош шофьор“. Тази година фокусът е върху младите водачи, които според данните само за първите 9 месеца на годината са отнели 52 човешки живота и оставили 675 ранени деца и възрастни в 484 инцидента на пътя. Надявам се да достигнем до повече млади водачи и да им помогнем още в началото на техния стаж зад волана да добият реална представа за опасностите, на които биха могли да изложат себе си и околните, ако не спазват правилата за движение“, заяви Мария Ботева, полицейски инспектор при Главна дирекция „Национална полиция“, отдел „Пътна полиция“ на МВР.

Като част от своята социално-отговорна кампания „Алкохолът е лош шофьор“, Каменица АД продължава и своята съвместна инициатива с БЧК. През 2013 г. Каменица АД за пръв път дари 12 чифта „алкохолни“ очила, които симулират наличието на различни количества алкохол в кръвта. Очилата станаха задължителна част от курсовете за първа помощ, провеждани от БЧК в рамките на шофьорските курсове в София, Пловдив и Бургас. Дарените очила в тазгодишната кампания са 25, а инициативата продължава, като за всеки продаден кен Kamenitza Безалкохолна до края на годината компанията ще заделя по 10 ст. в специална благотворителна сметка, а събраните средства ще инвестираме в закупуването на нови „алкохолни“ очила.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.