25 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Rolls-Royce Cullinan от плът и кръв! (галерия и видео)

Както вече очаквахме, преди броени часове бе представен новият Rolls-Royce Cullinan. Първият SUV в историята на британската луксозна марка, може да се похвали с още няколко първи неща - първият модел с 4х4 задвижване на "Ролс", първият с пълноценна 5-а врата, първият с падащи задни седалки...

Името Cullinan идва от това на най-големия диамант в света - 3106-каратовият скъпоценен камък (621,2 грама) е открит през 1905 година в Южна Африка. И точно като диаманта, се очаква новия модел да стане най-силният в гамата на марката, предвид актуалните пазарни тенденции. Още повече, че претендират именно това да е най-луксозният SUV на света.

Дизайнът на новия Cullinan категорично се вписва в този на Rolls-Royce, въпреки различните пропорции на купето, спрямо останалите модели. И срещуположно отварящите се врати, също са в духа на британците. Духът на марката съвсем естествено се открива и в салона, за който каквото и да кажем, няма да е достатъчно. Единствено откриваме по-малък волан, чиято идея е може би да предизвика собственикът сам да кара колата си, а не шофьор в ливрея.

Всъдеходът е изграден на алуминиева платформа, сходна с тази на флагмана Phantom, макар да е по-къс от лимузината с около 40 см (обща дължина 5,34 метра). От "фантома" е зает и 12-цилиндровият V-образем двигател, който в случая на новия SUV постига максимална мощност от 571 к.с. и 850 Нм. Задвижването, както споменахме, е на четирите колела, чрез 8-степенна автоматична скоростна кутия.

Също от Phantom е заето и въздушното окачване, което е снабдено с регулируеми амортисьори и система за автоматично управление, използваща данни от предната камера и навигацията, за да предложи мегакомфортна возия на всякакви пътища. Окачването е подсилено за преодоляване на тежки терни, като Rolls-Royce Cullinan може да гази в половин метър вода, а приключенията извън пътя се подпомагат от оф-роуд режим, наречен "навсякъде".

От Rolls-Royce заявяват, че са създали най-добрите пасажерски седалки в света, като задният ред е разположен по-високо от предния, за по-добра видимост. Задните седалки се предлагат в две конфигурации - с две индивидуални кресла или с място за трима пасажери. Багажникът е с обем 560 литра, като прозрачна електрическа преграда го отделя от пътническия отсек.

Цената на новия Rolls-Royce Cullinan започва от около 260 000 евро, като автомобилът предлага и куп нов итехнологии и системи а асистиране и сигурност, сред които система за нощно виждане, 360-градусов обзор с камери, хедъп дисплей, асистенти за поддържане на лентата и автоматичен автопилот и т.н.

Новият SUV на Ролс-Ройс се изправя в директен двубой срещу Bentley Bentayga. И макар като мощност да отстъпва, Cullinan е пред конкуренцията по отношение на размери и (по наше субективно менение) дизайн.

Видео към новината


Рейтинг :
09.09 2023 в 05:21 1
+ 0
- 0
sffsdf31512
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.