02 декември 2023
Категории
 •  Автомобили
 •  Мотоциклети
 •  Лекотоварни
 •  Тежкотоварни
 •  Хоби
 •  Иновации
 •  Ретро
 •  Лица
 •  Премиери и изложения
 •  Тунинг и прототипи
 •  Хора и пътища

Rolls-Royce и Aston Martin с иновативни летящи коли

Две много интересни марки се пускат на попрището на така наречените "летящи автомобили" - нов тип превозни средства, комбиниращи възможностите на малките самолети и хеликоптерите с гъвкавостта и практичността на леките коли.

Първият представител на новата летяща порода е Rolls-Royce EVTOL. В случая, обаче, трябва да уточним, че не иде реч за едноименният автомобилен производител, а за компанията, разработваща аерокосмически технологии и най-известна със самолетните си двигатели.

Прототипът на летящото такси EVTOL бе представен по време на международния авиосалон във Фарнбъро. Той е задвижван от 6 електрически двигателя, които на свой ред се захранват от генератор с мощност 500 kW. Благодарение на контрукцията с движещи се основи на перките, аеротаксито може да излита и каца вертикално.

От Rolls-Royce заявяват, че максималната скорост на EVTOL e 402 км/ч, а дължината на полет е до 800 км. На борда на летящото возило могат да се настанят до 5 пасажера. За момента машината е в стадий на разработки, но компанията ни уверява, че може да започне серийно произзводство до 2020 година.

Според инженерите, EVTOL е подходящ както за персонално превозно средство, така и за обществен транспорт, търговия и дори за военните.

Вторият екземпляр на летяща кола е не по-малко интересният Aston Martin Volante Vision. От компанията го описват като "електрически автомобил за градски и междуградски авиопревози", като тук отново имат пръст от Rolls-Royce (авиационната фирма), плюс университетът Cranfield, които са партньори на проекта.

Volante Vision определено е разкошен екземпляр, напълно в духа на британския производител на спортни и луксозни коли. Засега летящият електромобил е само на фаза концепция и няма абслютно никакви технически данни за него. Знае се само, че машината е триместна, може да излита и каца вертикално, а полетите се управляват с автопилот.

Aston Martin Volante Vision може да стигне до фазата летящ прототип до около две години. Много е вероятно, задвижването да е сходно с това на Rolls-Royce EVTOL и генератор да се грижи за захранването на електромоторите.Рейтинг :
09.09 2023 в 05:20 1
+ 0
- 0
sffsdf32202
 
Още от : Новини
Това е новият Dacia Duster
Това е новият Dacia Duster
29 ноември 2023 в 12:25
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.