28 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Шампион от Льо Ман идва у нас за кампания по пътна безопасност

Победителят във вълнуващата автомобилна надпревара „24-те часа на Льо Ман“ Ник Левентис идва в България на 16 юни за инициативата „НЕ на агресията на пътя“, която фонданция „Вълшебен свят“ и „Детска футболна академия – Комета“ организират като част от кампанията „С усмивка“ това лято.

Британският топпилот ще се включи в забавно състезание на столичната картинг писта „Красна поляна“ и ще даде личен пример на хлапета от различни столични училища и на подрастващи младежи, които вече шофират по столичните улици. Идеята на организаторите е бъдещите шофьори да разпознават и ограничават факторите за възникване на агресивно поведение около себе си и да могат да реагират позитивно и „с усмивка“.

„Честно казано, агресията по пътищата е проблем във всяка държава. Но ситуацията в България е притеснителна в това отношение. Първата ни стъпка е да обучим и осведомим хората за опасностите и възможните последици от агресивното каране и поведение. Смятаме, че можем да покажем различен подход на пътя и да обясним на младите шофьори и на тези, които тепърва ще станат такива, че бързото каране е за пистата“, коментира Ник Левентис специално за българските медии.

Британският автомобилен състезател и филантроп е изключително интересна фигура – най-големият му успех на пистата е през 2010, когато с отбора си “Strakka Racing” печели „24-те часа на Льо Ман” в категорията за прототипи LMP2 и чупи цели пет рекорда по време на надпреварата. Успоредно със състезателната си кариера, Левентис подкрепя млади таланти в автомобилните спортове по специална програма, благотворително скача с парашут от 19 000 метра и споделя, че обожава Рила и „специфичната енергия на България“.

През февруари екипът на „Вълшебен свят“ и ДФА-Комета реализира първото събитие от кампанията, когато на Sofia Karting Ring в столичния Ring Mall се събраха над 80 деца. Хлапетата се включиха в серия демонстративни състезателни обиколки и обсъдиха агресията и шофирането заедно с пилотите Георги Дончев и Николай Върбицалиев, представители от Министерството на младежта и спорта и Българската федерация по автомобилен спорт. Дончев, който може спокойно да се смята за един от най-енергичните родни пилоти, дори показа на децата видеоклипове от няколко екстремни ситуации, които е претърпял по време на състезанията си от Porsche Sports Cup Германия и подчерта, че заслуга за катастрофите много често има именно агресията.

Инициативата ще се проведе в събота, 16 юни, от 10:00 до 16:00 часа и е съфинансирана по проект на Министерството на младежта и спорта, Столична община (като част от програмата „София - Европейска столица на спорта 2018 г.“) и корпоративни партньори на двете неправителствени организации, сред които Банка ДСК и Енеос България. До края на годината предстоят още поне четири подобни формата на пистите в София, а организаторите се надяват след това кампанията срещу агресията да обхване локации в цялата страна.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:21 1
+ 0
- 0
sffsdf31792
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.