18 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

The Iron Knight на Volvo Trucks: най-бързият камион в света? (видео)

Поръчковият състезателен камион The Iron Knight е резултат от уникалното сътрудничество между механиците, инженерите и дизайнерите във Volvo Trucks. С изключение на двигателя и серийно произведената трансмисия I-Shift Dual Clutch, товарният автомобил е изцяло направен по поръчка. С 2400 к.с., той ще се опита да постави нови международни рекорди за скорост. На 24 август тестовите пробези ще бъдат показани в канала на Volvo Trucks в YouTube.

Трудно предизвикателство и проект-мечта за тези, които имат интерес към техниката. Ето как екипът, който стои зад The Iron Knight, описва задачата за проектирането на специално създадения товарен автомобил. Силовата линия се базира на същия основен блок, който се използва в движещите се по пътищата Volvo FH, но двигателят се експлоатира максимално, за да произвежда максимална мощност.

„The Iron Knight демострира по изключителен начин иновативната мощ на Volvo Trucks. Нашата цел беше да променим представите за техническите и дизайнерски решения и да внедрим някои от тях в нашите серийно произвеждани товарни автомобили“, обяснява Клас Нилсон, президент и главен изпълнителен директор на Volvo Trucks.

Новият рекордьор разполага със значително модифициран двигател D13 с интеркулер с водно охлаждане и четири турбокомпресора, осигуряващ 2400 к.с. и въртящ момент 6000 Нм. Електрическите и електронните системи са с намалени размери и софтуерът е препрограмиран. Целта е фино настроеният двигател да комуникира оптимално с трансмисията I-Shift Dual Clutch – идентична с използваната в серийно произвежданите модели Volvo FH. Единственото усъвършенстване на скоростната кутия е подсиленият съединител, който е необходим за справяне с изключтелно високия въртящ момент.

„За да счупите световен рекорд за скорост, трябва да имате изключителна ефективност. I-Shift Dual Clutch е най-добрата възможна трансмисия за изпълнение на задачата, тъй като поддържа въртящия момент на задвижващите колела по време на смяната на предавките точно както при състезателните леки автомобили. Така The Iron Knight ускорява, без да губи скъпоценни мигове по време на смяната на предавките“, обяснява Никлас Йоберг, инженер изпитател, Volvo Trucks.

Кабината на "Железният рицар" е изработена от фибростъкло и проектирана така, че да намали съпротивлението на въздуха до абсолютния минимум. Страничните спойлери придават на товарния автомобил впечатляваща осанка с големите си въздухопроводи, които подават студен въздух към двигателя.

The Iron Knight не е първият автомобил на Volvo Trucks, който чупи световен рекорд. През 2007 г. „The Wild Viking“ (1600 к.с.) подобри официалния рекорд на FIA за разстояние от 1000 метра от спряло положение, като постигна средна скорост 158,8 км/ч. Следващият рекордьор беше хибридният „Mean Green“ (дизелов двигател с мощност 1800 к.с. и с електромотор с 300 к.с.), който през 2011 г. постави два нови световни рекорда в категорията на хибридните тежкотоварни автомобили: 1000 метра със средна скорост 152,2 км/ч и 500 метра със средна скорост 115,4 км/ч.

С водача състезател Бойе Овебринк зад волана, The Iron Knight ще подобри световния рекорд в две категории: 500 и 1000 метра от спряло положение. На 24 август ще можете да видите рекордния пробег в каналите на Volvo Trucks в социалните медии. А ето и една загрявка преди това:



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:12 2
+ 0
- 0
sffsdf15091

Рейтинг :
09.09 2023 в 06:05 1
+ 0
- 0
sffsdf15091
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.