28 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Това е новият SUV Skoda Kodiaq (галерия и видео)

След безкраен сериал от догадки и тийзъри, Skoda най-накрая представи официално новия 7-местен SUV Kodiaq. Дългоочакваният модел на марката от Млада Болеслав отбеляза своята официална премиера на специално събитие в германската столица Берлин.

След като кросоувърите и SUV машините се превръщат в може би най-важния автомобилен сегмент на пазарите в Европа, Азия и дори Америка, Skoda Kodiaq е може би точният модел, излязъл в точното време, който досега липсваше на чешката марка. Комбинацията от практичен автомобил, каквито са традиционно продуктите на чехите, с печелившата рецепта от SUV, разполагащ с цели 7 места, обещава да превърне "мечока" в истински пазарен бестселър.

С дължината си от 4,7 метра, всъдеходът е нещо като Superb на стероиди, но за разлика от флагмана при леките коли, изглежда още по-практичен и просторен. И може би сериозно ще изпоти конкурентите с пространството, което предлага и цена, за която се очаква да е сред най-достъпните в този клас.

Говорейки за пространство, багажникът е сред най-големите предимства на новия Skoda Kodiaq, като предлага внушителните 720 литра, които нарастват до 2065 при свалени задни седалки. Ако това все още не ви впечатлява, трябва да знаете, че всъдеходът може да превозва предмети с дължина до 2,8 метра, а опционалното електрическо отваряне на багажника, позволява товаренето да е още по-лесно. В допълнение, новият SUV може да тегли ремаркета с товар до 2,5 тона.
Интериорът на Skoda Kodiaq е не само просторен, но и добре подреден, типично в стила на най-новите модели на чехите.

Клиентите ще могат да изберат някоя от трите предлагащи се информационно-развлекателни системи, започвайки от Bolero с 6,5-инчов дисплей, предлагаща SmartLink, Android Auto и Apple CarPlay интеграция, минавайки през Amundsen с 8-инчов дисплей и вградена навигация и завършвайки с върховата Columbus, която идва с 64 GB памет и опцията за високоскоростен LTE модул за данни и персонална хотспот точка.

Що се отнася до дизайна на Кодиак, той е в унисон с актуалната гама автомобили на Skoda и, както обещаха от марката, с много от чертите на представения по-рано концепт VisionS. И докато някои колеги твърдят, че това не е най-елегантния като дизайн модел на Шкода, то за нас дизайнът си е повече от приятен а окото и напълно вписващ се в SUV сегмента.

Двигателната гама ще е повече от богата, включваща няколко бензинови и дизелови агрегата. Базовият мотор за модела е бензиновият 1,4 TSI със 125 конски сили и 200 Нютонметра. Същият агрегат ще се предлага и с мощност от 150 к.с. и 280 Нм. Върхов за момента е двулитровият турбобензин, който предлага 180 к.с. и 320 Нм, а е възможно по-късно да се предлага и негова версия с цели 280 "кончета".

Откъм дизелови мотори, Skoda Kodiaq залага на добре познатия 2.0 TDI, който ще се предлага във варианти със 150 к.с. и 340 Нм или 190 к.с. и 400 Нм. В зависимост от избрания мотор, всъдеходът ще се предлага със задвижване на предните или четирите колела, 6-степенна механична или 7-степенна автоматична скоростна кутия с двоен съединител DSG. 4х4 системата е електронно контролирана, като разчита на многодисков съединител за прехвърляне на тягата между предния и задния мост.

Опционално, новият чешки SUV ще може да се поръчва със селектор за различни режими за движение, всеки един от които е със специфични настройки на работата на двигателя, скоростната кутия, кормилното управление и дори климатика, ако щете. Driving Mode Select предлага 4предварително дефинирани режима - Normal, Eco, Sport и Individual, а в 4х4 версиите е наличен Snow, който е предназначен за каране по заснежени и заледени пътища и няма ограничител на скоростта, както и оф-роуд режим, при който се активират и асистентите за потегляне и спускане по наклон.

Също като опция се предлага и адаптивен контрол на шасито - Adaptive Dynamic Chassis Control, който е интегриран с Driving Mode Select. При него, електроклапани контролират работата на амортисьорите, като системата се адаптира към стила на управление на шофьора. Тук дефинираните режими са Comfort, Normal и Sport.

В по-ниските нива на оборудване, Skoda Kodiaq ще се предлага със 17-инчови колела, а за по-скъпите ще са налични 18 и дори 19-инчови джанти. Откъм системи за сигурност и асистиране на водача, клиентите на чешкия джип могат да разчитат на пълната палитра, предлагана и във флагмана Superb, включваща неща като адаптивен круиз контрол, аварийни спирачки, предупреждение за смяна на ленти, за умора на водача, следене на пътните знаци и много други.

Шкода Кодиак ще е на пазара в началото на 2017 година, а публичният дебют на всъдехода ще е на автомобилния салон в Париж.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:11 2
+ 0
- 0
sffsdf15793

Рейтинг :
13.06 2018 в 18:53 1
+ 4
- 0
Харесва ми
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.