28 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

В Казахстан искат бой с пръчки за пияните шофьори

Оригинално решение на проблема с пияните водачи зад волана предложи депутат от сената на Казахстан - рецидивистите, хванати почерпени с кола, да получат хубав публичен пердах с пръчки, за назидание.

Идеята за нестандартното наказание е на депутата от горната камара на казахтанския парламент и бивш председател на Върховния съд Бектас Бекназаров. Бекназаров е предложил на министър-председателя и главния прокурор да разгледат вариант за въвеждането на значително по-сурови наказания по отношение на шофьорите, които за пореден път са хванати зад волана в нетрезво състояние. Дори трябва да се появи изцяло нова глава в местния закон с различни сурови наказания за фирканите джигити.

"Необходимо е да се помисли по отношение на тези лица, заедно с основното наказание, да има и допълнително, което може да бъде и публично бичуване, ако щете", цитират Бектас Бекназаров от "Интерфакс". "Такова наказание, там където се прилага, показва ефективността на приложението му".

Съгласно статистиката, на която се осланя сенаторът, за 2014 - 2015 година, при инциденти по казахстанските пътища са били ранени над 55 000 човека и са загинали над 5000. При това, той обръща внимание на тревожния факт, че има значителен ръст на задържаните за употреба на алкохол водачи.

"В нашата страна, въпреки значителната разлика във формата на вината, всички водачи - и трезви, и пияни, в случай на извършване на ПТП, при което увреждат здравето на човек, носят отговорност по една и съща норма, определена от Наказателния кодекс", коментира инициаторът. "Независимо дали е трезвен или пиян, водачът се върши извършител на престъпление непредпазливост. Именно в тези подходи се крие основният недостатък на съществуващите разпоредби на закона".

Заради този факт, Бектас Бекназаров предлага съществено да се изменят текстове от глава 14 от Наказателния кодекс на Казахстан, предвиждащи отговорност за престъпления и нарушения на пътя, като в отделен текст се опишат действията и последствията за пияните шофьори, по чиято вина са настъпили различни произшествия. За тези водачи трябва да се изисква по-строга отговорност и да има по-сериозни наказания, особено за случаи, в които има загинал човек.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:23 2
+ 0
- 0
sffsdf10129
KalliMan
Рейтинг : 12016
22.04 2016 в 10:08 1
+ 4
- 0
По-интересното е че макар и мнозинството в Казахстан да са мисюлмани, алкохола изглежда е разрешен. Мотивите на този дупетат не са че алкохола е забранен от религията, а чисто хуманни.
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.