19 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

ВИДЕО: BMW отпразнува 100 години с коцептуалния Vision Next 100

Вековният юбилей на BMW е голямо събитие не само за баварския производител, но и за цялото германско автомобилостроене. И докато от Mercedes подходиха с ирония към рождения ден на конкурента, инженерите в Мюнхен се постараха да отбележат достойно стотната годишнина от създаването на компанията със седана Vision Next 100.

Автомобилът е поглед към желаното бъдеще на BMW и неслучайно е седан. Въпреки урагана от SUV машини, в който германците са неразделима част, за тях все още класическото BMW е бизнес-седан, подходящ за всякакви случаи. Дизайна е взаимстван донякъде от хибрида i8, но е с много по-нисък коефициент на съпротивление - едва 0.18. Казвайки седан, трябва да отбележим, че отзад машината няма класически вид, а по-скоро премиване от покрива към стоповете в стил 4- и 6-Серия.

Тялото на Vision Next 100 е изградено от въглеродни влакна и пластмасови полимери. Производителят държи да използва колкото може повече от суровините, затова и част от елементите в салона са направени от остатъците от изработката на купето. Самият салон също е създаден от рециклирани материали, които заменят традиционните от нашето време.

Автомобилът е с дължина 4900 мм - почти колкото на 5-Серия, но е с цели 10 см по-близо до пътя. Достъпът е бърз и лесен заради липсата на средна колона между двете врати, които пък се отварят нагоре.

В купето впечатление прави технологията на различните интерактивни инструменти и таблото. Комуникацията с пасажерите става благодарение на 800 движещи се триъгълника, които разчитат интуитивно жестове и команди, както и предават важни съобщения при аварийни ситуации. Автомобилът има два режима на работа - "Boost", при който пълният контрол е в ръцете на шофьора, както и "Easy", позволяващ на четириколесното само да изпълнява шосейните си функции.

Именно автономният превоз е цел номер 1 за BMW, както стана ясно по време на честванията на годишнината. През следващите 5 години производителят желае да достигне безопасна и достъпна технология за автономно движение, заради което от компанията ще търсят под дърво и камък най-добрите софтуерни специалисти и няма да жали средства, според един от босовете Клаус Фрьолих. В момента за BMW по света работят над 30 000 специалисти в IT сектора и според Фрьолих те трябва да станат няколко пъти повече.

Втората крачка към бъдещето на компанията ще е заемане на по-сериозни позиции в сферата на хибридите и електрическите автомобили. Като част от този план BMW ще пласира своето ноу хау и на по-малки производители, както вече се случва с китайската Karma Automotive, работеща за пазарите в Китай и САЩ.

Освен юбиляра Vision Next 100, баварците ще представят още 3 концептуални модела до края на годината, първият от които е Rolls-Royce Grand Sanctuary през юни, а след него ще видим и прототипи на MINI и BMW Motorrad.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:27 1
+ 0
- 0
sffsdf8076
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.