24 юли 2024
Категории
 •  Автомобили
 •  Мотоциклети
 •  Лекотоварни
 •  Тежкотоварни
 •  Хоби
 •  Иновации
 •  Ретро
 •  Лица
 •  Премиери и изложения
 •  Тунинг и прототипи
 •  Хора и пътища

Volvo Cars и Autoliv обединяват сили в автономното шофиране

Volvo Cars и Autoliv (компания за автомобилни технологии) са се разбрали да работят заедно по проекта Drive Me, първото мащабно автономно шофиране в света.

Drive Me включва 100 Volvo автомобила със самоуправление, които се използват от семейства в шведския град Гьотеборг, пътуващи ежедневно по обществени пътища. За първи път в световен мащаб автономните автомобили са на разположение на обикновените хора за тяхната всекидневна употреба.

Двете компании ще работят заедно, за да споделят изследванията и развитието в най-новите технологии за безопасност. Инженери и други специалисти от двете компании ще си сътрудничат, за да се даде тласък на въвеждането на системи за активна безопасност.

Drive Me е проект с широко сътрудничество на редица участници от публичния и частния сектор, включително: Volvo Cars, Шведската транспортна админстрация, Шведската агенция за транспорт, Университета Chalmers, авторитетната зона за научни изследвания Lindholmen Science Park и град Гьотеборг.

Хакан Самюелсън, Президент и главен изпълнителен директор на Volvo Cars, заяви: "Ние сме щастливи да приветстваме Autoliv в семейството Drive Me. Автономното шофиране ще направи нашите пътища по-добри и по-безопасни. Колкото по-скоро можем да разработим необходимите технологии и започнем да ги предлагаме в нашите автомобили, толкова по-добре. "

Включването на компанията за автомобилни технологии за безопасност Autoliv в алианса Drive Me ще генерира значителни ползи. Установените практики за проучване и развой и инженерният опит на компанията ще допринесе за създаването на иновативни технлогии за активна безопасност и за автономно шофиране.

Гамата от участници в проекта Drive Me отразява много ползи, свързани с автоматизирано управление, като например ефективно използване по пътищата, по-икономично използване на автомобила, по-слаб трафик и по-добро градоустройство.
Един изключително важен аспект на автономното управление е възможността за много по-малко пътни инциденти, наранявания и смъртни случаи. Според независими статистически данни, над 90% от всички злополуки с фатален край са причинени от човешка грешка и обикновено се дължат на невнимание.

Автомобил със самоуправление може да открие и да реагира на ситуации, които причиняват тези трагедии. Настоящите активни системи за безопасност, Система за автоматично спиране в екстремни ситуации, Система за поддържане на пътната лента и предупреждение при нейното напускане и други са добри примери за първата стъпка към автоматизирано управление.
Усъвършенстваните системи за активна безопасност в помощ на водача са проектирани да откриват и да предупредят и / или предотвратят пътно транспортни произшествия, чрез използване на различни сензорни технологии, като например радарни и визуални системи.

"С развитието на автономните автомобили, възможността за човешка грешка ще се редуцира чувствително и в крайна сметка тези автомобили ще предоставят ново ниво на автомобилната безопасност", каза Ян Карълсон, Президент и главен изпълнителен директор на Autoliv.

Проектът Drive Me стартира през 2013 г. и първите семейства се очаква да са по пътищата на Гьотеборг през 2017 г.Рейтинг :
09.09 2023 в 06:32 1
+ 0
- 0
sffsdf3238
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.