19 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Защо мерим мощността в конски сили (видео)

Конската сила е една от може би най-ироничните мерни единици. Наличието й в механична форма общо взето е елиминирало "биологичната" конска сила и в резултат на това, двигателната мярка си е присвоила славата на работните добичета, без да има много общо с тях. Или общо взето, за сравнение, със същия успех можеше да мерим колко дълго издържа една електрическа крушка в "свещочасове"...

Но откъде точно идва терминът "конска сила" и къде се появява за първи път? BBC Earth Lab обясбява какво се крие зад мерната единица:

Вдъхновението за парния двигател дошло от желанието да се заменят конете, които все пак са били живи същества и искали постоянна грижа и разходи. Освен това имали физически лимит на сила и подвижност. През 1763 година, работейки като създател на инструменти в университета в Глазгоу, Джеймс Уот (James Watt) трябвало да ремонтира ранен парен двигател.

Уот бил заинтригуван от идеята, но забелязал неефективността на машината. Така конструирал подобрен модел, използвайки отделна кондензационна камера, за да избегне загуба на топлина. И през 1776 година започнал да продава парния си двигател на фермери и миньори.

Но всеки нов продукт се нуждаел от маркетингова кампания, за да може да покаже предимствата си пред конкуренцията. Уот търсел примамлив начин да покаже как един единствен двигател можел да свърши работата на много коне, затова решил да изобрети мерна единица, създадена да измерва силата на един кон. Изследвайки различни породи и видове коне - от малки понита, през ездитни спринтьори до яки "товарачи", Уот определил, че че един кон има сила (мощност) да повдига 330 фунта (150 кг) със скорост 100 фута (30 метра) за минута.

Разбира се, по-горните цифри не били чисто научни - Уот гледал за коне във върхова форма, и за целите си, не бил напълно прецизен в меренето на конската сила, но гледал да е все пак в приемливи граници. В крайна сметка, обаче, мерната единица се наложила с времето и до сега е сред основните маркетингови инструменти за продажба на автомобили. Що се отнася до Уот, в чест на приноса му към инженерната наука, на него е кръстена мерната единица Ват (Watt). По днешни мерки, една конска сила се равнява приблизително на 746 W.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:50 1
+ 0
- 0
sffsdf23648
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.