19 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Жените са по-добри шофьори от мъжете, твърди проучване

Снимка: auto-venus.com

Дебатът за това дали мъжете се справят по-добре зад волана от жените е стар толкова, колкото и автомобилът. Нежният пол по-често е обект на подигравки, но ново проучване може да натрие носовете на "мъжкарите".

След изследване на данни от британското Министерство на правосъдието, Агенцията за лицензиране на водачи и автомобили (DVLA) и частни клиенти, застрахователната и финансова компания Confused.com е стигнала до заключението, че всъщност именно дамите са по-добрите шофьори.

Според данните, жените наистина са по-бавни в това, да се научат да шофират, но след като го сторят, се оказват доста по-надеждни зад волана. Това се дължи на фактите, че дамите правят по-малко нарушения, участват в по-малко катастрофи и инциденти, което пък от своя страна води до по-ниски застраховки за тях. Във Великобритания, както и в много други страни, еквивалентът на Гражданската отговорност е свързан с водача, а не с возилата му, както пък е у нас...

Тази картинка, поне за Великобритания, май вече не толкова е валидна...

И ако горните показатели са важни за определяне на добрия шофьор, а и ние считаме, че е така, значи трябва да развеем белия флаг и да си признаем, че нежният пол е по-силният в колата... Таака де, не е важно дали имаш пилотските умения на Колин Макрий, след като са те хванали да минаваш на червено или си остъргал мантинелата на булеварда, нали?

И малко сухи, но важни цифри: мъжете са 4 пъти по-склонни да нарушат правилата по един или друг начин, докато карат. От 585 000 случая на водачи, изправени пред съдилищата в Англия и Уелс заради инциденти и нарушения, цели 79% са на мъже шофьори.

Повечето мъже се провиняват в превишение на скоростта, каране след употреба на алкохол или без застраховка и платени такси. За сравнение, процентът на жените, които са правили подобни неща и почти наполовина по-нисък. Същата неравнопоставеност се вижда и при застрахователните искове - през 2017 година, 65% от тях са направени от мъже, а в 17% от случаите, именно подалите заявления са били виновни. От 35-те процента протоколи на дамите, само в 9 на 100 от случаите те са били виновни за даден инцидент.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:19 1
+ 0
- 0
sffsdf32869
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.