19 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

GM Sidewinder: вдъхновен от мравките, конструиран от създателя на лунния роувър

Колкото и смело да звучи, в момента General Motors не са известни с особени иновации. Може би някой ще се сети за Chevrolet Volt и ще се опита да обори горното твърдение, но къде е Volt сега и успя ли да промени живота на обикновения човек или просто записа името си в историята, като един интересен електромобил, който не успя да се наложи на пазара? Какъвто и да е отговорът на тези въпроси, трябва дебело да подчертаем, че в миналото американският концерн е бил доста смел в идеите си.

Примерите са десетки, но сега ще обърнем време на един по-специален. Казва се Sidewinder и представлява тестов прототип на високопроходима машина за военни цели, която казва всичко само с името си.

Конструкцията на интересната камионетка е вдъхновена от тялото на мравките. Каросерията е съставена от три части, свързани помежду си с шарнирни връзки. В предната са разположени предния мост и кабината за шофьора и пътниците, в средната са монтирани двигателят и скоростната кутия, а отзад е задната ос и товарното помещение.

Концепцията позволява на Sidewinder да се движи по пресечен терен, без да се преобръща и гумите му винаги да имат контакт с пътя.

GM Sidewinder се появява през далечната 1964 г., когато американският концерн става известен с иновативните си идеи. По това време в развойните центрове на компанията работят едни от най-добрите инженери и дизайнери на планетата. Колкото до Sidewinder, той е дело на Вик Хайки.

Впоследствие той работи по конструирането на роувъра, с който NASA изследва лунната повърхност. Това прави Хайки както офроуд, така и извънземен експерт.

Причините за разработването на толкова сложна на пръв поглед машина, са две: първо, за да се изследва докъде могат да стигнат офроуд възможностите на армията с колесни машини, а от друга, за да се провери възможно ли е да се създаде машина, чийто двигател да може лесно да бъде подменен в полеви условия.

Sidewinder развива максимална скорост от 96 км/ч на земя, пътният му просвет е 38 см и разполага с 60-градусови ъгли на атака отпред и отзад. В сравнение, сегашният Jeep Wrangler Rubicon има ъгли от 42 градуса отпред и 32 градуса отзад.

Офроуд възможностите на Sidewinder са впечатляващи, но още по-впечатляващо е колко лесно всъщност е да се смени неговият двигател. Прототипът е оборудван с 3.5-литров V8 двигател, окомплектован с двустепенна автоматична трансмисия и тристепенна раздатка. Концепцията обаче позволява, средният модул да бъде подменен с друг много лесно, като по този начин Sidewinder може за минути да се сдобие с турбинен двигател, работещ на метан, или дори безшумен електромотор за изненадваща атака. Според някои източници в интернет, Sidewinder е амфибия, но информацията остава неофициална.

Всъщност, данните за Sidewinder са твърде оскъдни, като това важи и за снимките. Все пак знаем, че повечето заложени в конструкцията на машината части, са взети от други автомобили на американския концерн. С изключение на каросерията, разбира се. Именно този прототип вдъхновява Хайки при разработката на лунния роувър, а впоследствие дизайнерът впряга таланта си във военния джип Humvee, известен още като Hummer.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:16 1
+ 0
- 0
sffsdf13167
 
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.