26 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

11 юни в автомобилната история: трагедия на Льо Ман

Ето по-важните и интересни събития, белязали датата 11 юни в света на колела:

1895: Чарлз Дюрея (Charles Dureya) получава патент за "Пътно превозно средство" (Road Vehicle) - първият американски патент за автомобил, задвижван от двигател с вътрешно горене.

1922: роден е Том Коул (Тоm Cole) - британски автомобилен състезател. Загива в трагичен инцидент по време на "24-те часа на Лъо Ман" през 1953 година

1939: Роден е Джаки Стюърт - шотландски автомобилен състезател, по-известен като "Летящият шотландец"

1955: Случва се може би най-голямата трагедия в "24 часа на Льо Ман", в който загиват над 80 човека - зрители и френският пилот Пиер Лавег.

Пиер Лавег е привлечен да се състезава с Мерцедес 300 SLR, след много добри резултати постигнати от него. В състезанието Хуан Мануел Фанджо се движи със своя Мерцедес зад Лавег, преследващ Майк Хауторн с Ягуар, който от своя страна задминава явно изостаналия пилот на Аустин - Ланс Маклин. Натискайки рязко спирачките и отбивайки рязко в дясно за да влезе в Пит-Лейна,застава на пътя на двата Мерцедеса които се движат с максимална скорост.

Фанджо успява да се измъкне, но Лавег няма време за реакция и се забива отзад в Аустина, изхвърчайки във въздуха. Болида се удря в насипа който е предвиден да предпази зрителите, преобръща се и експлодира, изхвърляйки двигателя и трансмисията в трибуните. Пиер Лавег и над 80 зрители са убити на място, повече от 100 са тежко ранените. Мнозина са обгорените от пожара, подхранван от детайлите по болида, направени от магнезий.

Официално състезанието продължава след инцидента, въпреки линейките които изкарвали пострадалите от външната страна на пистата. Майк Хауторн и Ягуар печелят състезанието, без никакви проблеми до края.

След трагедията много състезания са отменени, други в някои страни дори забранени като крайно опасни. Ето и видео кадри, запечатали трагедията:

1964: Роден е Жан Алези (Jean Alesi) - френски автомобилен състезател с италиански произход. Състезава се във Формула 1, където има 202 старта и една победа.

1994: Toyota Commemoration Museum of Industry and Technology отваря врати в деня на 100-годишнината от рождението на Тиичиро Тойода - основателят на Toyota Motor Company.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:18 1
+ 0
- 0
sffsdf12308
 
Още от : Шоу
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.