29 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

14 април в автомобилната и мотоциклетната история

14 април е денят в който потъва "Титаник". Вижте какво бижу потъва заедно с луксозния лайнер, както и други интересни неща от автомобилната история, като раждането на първото Volvo, например:

1909: В Лондон е създадена „Англо-персийска нефтена компания” (Anglo-Persian Oil Company). През 1923, компанията дава тайно 5000 паунда (около милион долара в днешни пари) на бъдещия премиер Уинстън Чърчил, за да лобира пред британското правителство да й позволи да монополизира персийските нефтени ресурси. През 1935, фирмата се прекръства на Anglo-Iranian Oil Company (AIOC)

1912: С гибелта на луксозния кораб „Титаник” потъва един уникален класически автомобил - Renault Type CB Coupe de Ville. Закупен е от американеца Уилям Картър, който иска да го транспортира до Ню Йорк на борда на парахода. След корабокрушението, Уилям и семейството му са спасени, но въпреки многобройните подводни експедиции, машината никога не е намерена. На снимката виждате автентично Renault от 1912 година, възстановено със същите цветове и спецификации, като потъналото с „Титаник”. Репликата е продадена на търг за $270 000.

1912: роден е Джоуи Чийтууд (Jouie Chietwood) - американски автомобилен състезател.

1927: на бял свят излиза първият сериен автомобил на Volvo, наречен Jakob. Шведската компания се появява в резултат на сътрудничеството между Асар Габриелсон (Assar Gabrielsson) и Густаф Ларсон (Gustaf Larson). Габриелсон е икономист и бизнесмен, започнал своята кариера в SKF Manufacturing в Гьотеборг. Като ръководител на дейността на компанията във Франция, той открива, че е по-евтино да продава лагери във Франция, отколкото в САЩ. Осъзнава също, че е по-евтино да доставя автомобили в Европа, отколкото в Америка. През 1923 година той среща Густаф Ларсон - инженер и дизайнер, а година по-късно двамата решават да започнат производство на автомобили. До юли 1926 скиците на шасито на бъдещия автомобил са вече готови. В същото време Габриелсон си осигурява успешно интереса на SKF и гарантира, че ще има възможността да произведе 1000 автомобила, 500 от които открити и 500 закрити. SKF нарича проекта Volvo, което от латински означава “търкалямl”. През 1930 година Volvo вече е световно известна автомобилна марка, която всяка година изкарва нови модели на пазара.

Колите на Волво придобиват репутация на безопасни автомобили, започвайки през 1944 с използването на трислойно предно стъкло при моделите PV. Серията PV е сред първите автомобили със т.нар. "безопасно купе". Екипът дизайнери на Volvo изобретява 'safety cage' и 'crumple zone' концепциите, при които пътниците са предпазени от здрава клетка около тях, а енергията от удара при катастрофа се абсорбира от елементите около клетката. Volvo също така са изобретатели на предпазния колан с триточково заключване, приложен за първи път през 1957 и наложен като стандарт при колите им през 1959. Шведите пускат свободно патента за триточковия колан и той и до днес е стандарт при всички автомобили в света. Сред останалите изобретения за безопасност на Volvo са първите омекотени автомобилни табла (в края на 1956 при модела Amazon), първата детска седалка, гледаща назад (през 60-те), въвеждането на горната (трета) стоп светлина през 80-те, системата за наличие на обект в мъртвата зона на огледалата, автоматично включване на дневни светлини и т.н.

1960: роден е Майл Нютън (Mile Newton) - британски автомобилен състезател, участвал в 24-те часа на Льо Ман.

1969: роден е Джон Торн (John Thorne) - британски автомобилен състезател. Кара за Thorny Motosport в шампионата за туристически автомобили.

1994: роден е Аксил Джеферис (Axcil Jefferies) - автомобилен състезател от Зимбабве. Участва във Formula BMW, Formula 2 и GT2.

1997: роден е Любомир Васев - български състезател по мотокрос. Състезава се в клас МХ2 за МХ Рейсинг Симитли.

2003: роден е Димитър Грозданов - български мотокрос състезател. В момент кара в клас МХ85 на републиканския, балканския и европейския шампионат за МХ Рейсинг Симитли.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:24 1
+ 0
- 0
sffsdf9845
 
Още от : Шоу
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.