18 юни 2024
Категории
 •  Автомобили
 •  Мотоциклети
 •  Лекотоварни
 •  Тежкотоварни
 •  Хоби
 •  Иновации
 •  Ретро
 •  Лица
 •  Премиери и изложения
 •  Тунинг и прототипи
 •  Хора и пътища

1527 автомобила Ford с Гинес рекорд в София

Повече от 2300 автомобила Ford се събраха днес на Северната скоростна тангента в София, за да поставят нов световен рекорд на Гинес за най-дългия парад от модели на „синия овал”. Всички преминаха през трасето с дължина 3,5 км, но съгласно изискванията на Гинес официално признати бяха 1527. Това прави два пъти повече участници, отколкото в досегашния рекорд в САЩ.

В събралото се множество присъстваха невероятно впечатляващи модели на Ford, видимо поддържани с много грижа и внимание от собствениците си – Модели А от 30-те години на миналия век, екзотики като Taunus, Probe, Mercury, Granada, Maverick, Cougar, класически Mustang от 70-те, Thunderbird, Explorer, F-150, Cobra, дори Mustang Shelby GT350 – модел 2017 г. и много други.

Участниците се събираха в продължение на няколко часа, през които малки и големи играеха на игри, децата рисуваха и оцветяваха, докато родителите се затрудняваха или пък не, с отговорите на въпроси относно историята на Ford. Верните отговори, най- находчивите и артистични изпълнения носеха различни награди от Metro, McDonald’s и Ford. Съборът се превърна в истински празник за феновете на марката в България, които обединени от общата си страст към Синия овал, прекараха заедно съботната сутрин.

За информираността на гостите се грижеше водещият Влади Априлов, който съобщаваше пристигащия брой участници, правилата за провеждане на рекорда, а също и други интересни постижения от книгата на Гинес. И този фест не мина без музика. Изненадващо на импровизираната сцена се появи Гетомен и рапира в чест на Ford феновете.

Събитието откри Министър-председателят на Република България Бойко Борисов, който се появи рано и веднага бе обграден от медиите и участниците. Той разгледа част от автомобилите, разходи се сред тях и си поговори с мнозина, а накрая пожела на всички „На добър час!“

Преди официалния старт на рекорда в 11 часа на импровизираната трибуна върху платформата на Ford Transit шаси кабина, Филип Пфое – собственик на Мото-Пфое, Заместник-посланикът на САЩ у нас Мартина Стронг и съдията от Гинес Лена Кулман приветстваха участниците и ги призоваха да подобрят рекорда. Събитието уважиха също министрите Лиляна Павлова и Ивайло Московски.

Колоната поведе четирикратният рали шампион на България Крум Дончев с новия Ford Mustang, а в ролята на негов навигатор влезе Заместник-министъра на младежта и спорта Асен Марков. Той прикани всички шофьори да карат внимателно през лятото и пожела на ентусиазираните участници да счупят рекорда!

До последно регистрациите на сайта вървяха много бурно и ентусиазмът на желаещите беше приел цифровото изражение на 2178 записали се участника, но пристигналите на място значително надхвърлиха очакванията.

Последният подобен рекорд на Гинес за най-дълга колона от автомобили Ford е поставен в Северна Америка през 2014 г. с 829 коли, който днес скромна България официално подобри двукратно. Така стигнахме и задминахме американците по този показател!Рейтинг :
09.09 2023 в 06:19 1
+ 0
- 0
sffsdf11955
 
Още от : Шоу
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.