20 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

22 март в авто-мото историята

Ето и важните и интересни събития от света на автомобилите и мотоциклетите ,случили се на датата 22 март:

1890: роден е Джордж Кларк (George Clark) - американски автомобилен състезател, участвал сериите Indianapolis 500. Най-доброто му класиране в ранните години на надпреварата е в топ 10 през 1913 г.

1912: роден е Лесли Джонсън (Leslie Johnson) - британски автомобилен състезател. Участва в най-различни видове състезания: рали, хил-клаймб, планинско, спортни автомобили и гран при.

1974: автомобилният пилот Питър Ревсън (Peter Revson) загива по време на тест от Formula 1 в Киалами, Южна Африка. Докато кара своя Ford UOP Shadow -Ford DN3 Ревсън е сполетян от проблем с окачването и катастрофира тежко.

1983: Заражда се проектът Humvee / Hummer. Пентагонът подписва договор с компанията AM General да разработи 55 000 мултифункционални всъдехода High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicles (HMMWV). Humvee е предвиден да транспортира войници и товари, като бойното му кръщение е при американската инвазия в Панама от 1989 г, макар в масовото полезрение да влиза с войната в Персийския залив няколко години по-късно.

През 1992 г. се появява и първата цивилна версия на Humvee, позната като Hummer H1. Популярен сред богаташи и кино актьори, Хамър е закупен от General Motors, които развиват още моделите Hummer H2 (2002 г.) и Н3 (2004 г.).
Малко по-късно, GM прекратява производството на оригиналния Хамър, заради слаби продажби, а същото се случва и с другите два модела. По-късно марката и други свързани с нея ресурси са продадени на китайска компания, която трябваше да направи милитаристичните всъдеходи популярни, но всичко потъна в неизвестност...кара своя Ford UOP Shadow -Ford DN3 Ревсън е сполетян от проблем с окачването и катастрофира тежко.

1987: роден е Лиъм Доран (Liam Doran) - британски рали крос състезател. Състезава се във Световния рали крос шампионат, Х Games, Европейския рали крос шампионат и други. Син е на рали крос състезател и собственик на пистата Lydden Hill Race Circuit Пат Доран (Pat Doran). Лиъм се състезава се за отбора на Monster Energy World RX, като от дебюта си през 2014 до момента има 19 старта във Световния Рали шампионат, 2 победи от 13 старта в Global Rally Cross Championship, както и златен медал от X Games през 2011. 

1999: инженерът по астронавтика Пол Молър показва на света първата “летяща кола”. Всъщност, това е прототип на летяща чиния, по който Молър работи в продължение на 50 години и влага над $100 милиона! Според изобретателя тези превозни средства са “по-практични от хеликоптер, по-повратливи от самолет и по-бързи от автомобил”. В мисленето си Молър стига дори още по-далеч... Той вижда напълно осъществими проекти на “виртуални магистрали”, при които автомобилите ще могат да се движат без задръствания. Очаквало се “летящата кола” на Молър да може да измине 900 мили с едно зареждане.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:26 1
+ 0
- 0
sffsdf8756
 
Още от : Шоу
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.