20 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

25 март в автомобилната и мотоциклетната история

Днес, 25 март е денят, дал на автомобилния свят името Mercedes. За това и други интересни неща, вижте нашия материал:

1899: роден е Бърт Мънроу (Burt Munro) - мотоциклетен състезател от Нова Зеландия. Става известен с това, че поставя първият световен рекорд с мотоциклет под 1000 куб. см на 26 август 1967 г. Интересното е, че този рекорд все още не е подобрен, а Мънроу го поставя когато е на 68 години, карайки 67 годишна машина. Почти целият живот на състезателя преминава в подобряването на модела на Indian от 1920, който купил същата година. По-късно неговите рекорди остават в историята чрез филма “Най-бързия Indian” (2005) с Антъни Хопкинс.

1901: Ражда се името Mercedes. Готлиб Даймлер представя творението си на събитието "Week of Nice" във френския град Ница. Автомобил, управляван от Вилхелм Вернер доминира в надпреварите там, заради което впечатленият бизнесмен Емил Джелинек предлага на Даймлер да закупи 30 машини, ако са с по-голям двигател. Другото условие е те да се казват Mercedes, на името на дъщеря му. Даймлер умира преди създаването на Mercedes-ите, но това име на луксозните автомобили се запазва и до ден днешен.

1920: Уолтър Крайслер (Walter P. Chrysler) се оттегля от поста на вицепрезидент в General Motors. След като дълги години работи повече от успешно за конгломерата, правейки от Buick много успешна за времето си марка. След търкания с някои от колегите си на други ръководни постове в GM, Крайслер напуска и по-късно създава едноименната автокорпорация Chrysler.

1938: роден е Фриц О`Рей - бразилски автомобилен състезател. Участва в 3 старта от Formula 1, но не записва шампионатни точки.

1972: роден е Крис Уолкър - британски състезател по мотоциклетизъм на писта, известен с прякора The Stalker. 4-кратен вицешампион в Британските супербайк серии, печели и едно от състезанията в Световния супербайк шампионат. През 2015 се присъединява към тима на Kawasaki (Be Wiser Kawasaki Team) и се състезава със ZX-10R.

1975: роден е Хуан Гаудино - аржентински автомобилен състезател, участвал в сериите Indianapolis 500.

1982: родена е Даника Патрик (Danica Patrick)- първата жена, която побеждава в сериите IndyCar. Родената в Белойт, Усконсин, Даника дебютира в Инди 500 през 2005 година, ставайки едва 4-тата жена, състезавала се в сериите, от създаването им през 1911 г. По време на победното си състезание, Патрик е начело на колоната 19 обиколки, ставайки и първата жена, водела колоната на надпреварата някога.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:25 1
+ 0
- 0
sffsdf8910
 
Още от : Шоу
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.