20 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

26 април в автомобилната и мотоциклетната история

Ето и по-важните и интересни събития от автомобилния и мотоциклетния свят, случили се на датата 26 април:

1906: Пиърс Ароу (Pierce Arrow) придобива 16 акра земя, за да построи новата си фабрика. Тя е била проектирана изцяло от подсилен бетон, заради което е била напълно защитена от пожари. Пиърс е бил единственият производител на луксозни автомобили, който не е създал по-бюджетна кола. Комична случка разказва, че изобретателят Никола Tесла направил своя първи електромобил на базата на стандартен Pierce, но няма официално потвърждение дали това е нещо повече от шега.

1937: роден е Жан Пиер Белтоаз (Jean Piere Beltoise) - френски автомобилен и мотоциклетен състезател. Прави дебют в клас 250 сс на MotoGP през 1962 година в Гран при на Франция, като в активната си състезателна кариера от 62 до 64 година регистрира 1 подиум. Впоследствие се състезава във Формула 1 от 1967 до 1974 за отбора на Matra.

1945: роден е Дик Джонсън (Dick Djonson) - австралийски автомобилен състезател. Състезава се предимно в Австралийския шампионат за туристически автомобили, където има 22 победи от 202 старта. Печели титлите през 1981, 1982, 1984, 1988 и 1989.

1966: роден е Нориасу Нумата (Noriasu Numata) - японски мотоциклетен състезател. В периода 1995-1998 се състезава в клас 250 сс на MotoGP. Загива по време на тест-драйв на Dunlop в Япония.

1972: роден е Джейсън Баугвана (Jason Bawgwanna) - австралийски автомобилен състезател. Състезава се във V8 Supercar сериите, където от 172 състезания записва 4 победи и 13 подиума.

1987: роден е Владимир Леонов (Vladimir Leonov) - руски мотоциклетен състезател. Състезава се в клас Moto2, както и в Световния Суперспорт шампионат. Става първият руски състезател, постигнал подиум на мократа “Асен” през 2012.

1991: роден е Матю Хойли (Matthew Hoyli) - британски мотоциклетен състезател, който се е състезавал в надпреварата Red Bull MotoGP Rookies Cup. През 2008 печели британския 125 сс шампионат.

2009: Chrysler и Съюзът на Обединените автомобилни работници (UAW) сключват пробна сделка, която покрива изискванията на правителството за отпускане на държавно финансиране за производството на автомобили. Като част от сделката, UAW се съгласява Chrysler да намали парите за здравни осигуровки на своите работници. Месец, преди сделката да бъде обявена, президентът Барак Oбама поставя ултиматум на Chrysler значително да свие разходите си, ако иска финансирането от държавата да продължи. Освен това Обама дава месец на Chrysler да направи сливане с италианския автомобилен производител Fiat или друга компания. Въпреки че Chrysler постига споразумение с UAW и по-големите си кредитори, точно преди изтичането на едномесечния краен срок на 30 април (след като компанията не стига до споразумения с някои от своите по-малки кредитори), Обама обявява, че компанията трябва да подаде документация за банкрут, след което да установи партньорство с Fiat. Така, Chrysler става първият голям автопроизводител, подал документация за фалит, чрез която да се реорганизира, от 1933 година насам, след подобен ход на Studebaker.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:22 1
+ 0
- 0
sffsdf10397
 
Още от : Шоу
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.