20 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

4 юли в автомобилната и мотоциклетната история

На днешната дата, преди цели 90 години (1926) тримата братя Адриано, Бруно и Марчело Кавалиери Дукати започват историята на една от най-легендарните мотоциклетни компании в днешно време. Тогава с помощта на техния баща Антонио те основават фирмата Societa Scientifica Radio Brevetti Ducati, без изобщо да подозират, че близо 100 години по-късно този малък завод ще се превърне в един от най-големите световни мото-магнати. Оттогава базираната в Болоня компания, създава уникални мотоциклети с футуристична визия и изпреварващи-времето технологии, съчетаващи перфектно стилния дизайн и спортния характер.

Ето и останалите събития, свързани с датата 4 юли в автомобилната и мотоциклетната история:

1894: Елууд Хайнс (Elwood Haynes) тества успешно превозно средство с мощност 1 конска сила, едно-цилиндров двигател, развиващ максимална скорост от 6 мили/час. Това е един от първите автомобили в света въобще.

1903: Дороти Левит (Dorothy Levitt) става първата жена, участвала в автомобилно състезание, което на всичкото отгоре и печели. С автомобил Gladiator, Дороти побеждава в надпреварата Southport Speed Trials. Състезателната кариера на Левит започва малко или много като рекламен трик на нейния шеф в Napier Car Company - той пуска красивата си млада секретарка на пистата като ход за повишаване на продажбите. Но все пак, дамата се оказва доста добра и отдадена на мотоспорта, като поставя няколко рекорда, сред които и този за "най-дългото шофиране на автомобил от жена", след като изминава разстоянието от Лондон до Ливърпул и обратно за по-малко от два дни. Умира на 40-годишна възраст, след като е натровена с морфин при опит за овладяването на сърдечен пристъп.

1918: роден е Джони Парсънс (Johnie Parsons) - американски автомобилен състезател, който пречели Indianapolis 500 през 1950 година.

1948: роден е Рене Арноа (Rene Arnoax) - френски автомобилен състезател, който взима участие в 12 сезона от Formula 1. Той участва в общо 165 състезания, печелейки 7 от тях и 22 пъти е стъпвал на подиума.

1957: в Торино Fiat пуска модела Nuova 500, проектиран от италианския инженер Данте Кианкоса. Той е бил определен като евтин и практичен автомобил, дълъг едва 2.97 м и снабден с едва 479сс дву-цилиндров двигател с водно охлаждане и е бил една от първите типично градски коли.

Точно 50 години по-късно, на 4 юли 2007 година, моделът Fiat Nuovo 500, който виждаме сега на автомобилния пазар, бе официално представен отново в Торино. С повече от 200, 000 присъстващи, това е била една от най-масовите автомобилни презентации в последните 10 години.

1973: роден е Ян Магнусен (Jan Maggnusen) - датски автомобилен състезател. Участвал в разнообразни надпревари като NASCAR, 24 часа на Льо Ман, WTCC, Формула 1 и други

1976: роден е Дайджиро Като (Daijiro Kato) - японски мотоциклетен състезател на Honda. Той става най-известен със световната си ститла в клас 250 сс, която печели през 2001 година. Също така Като става победител в надпреварата “8-те часа на Suzuka” през 2000 и 2002 година.

Дайджиро Като умира на 6 април 2003 година от раните си в резултат от инцидент на домашната писта Suzuka в първото състезание от календара на MotoGP за тази година. Той се удря в стената близо до шикана Casio Triangle със скорост от 200 км/ч!

1984: Ричард Пети (Richard Petty) печели своето състезание №200 и финално от серията NASCAR - Winston Cup Race.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:16 1
+ 0
- 0
sffsdf13321
 
Още от : Шоу
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.