25 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

8 май в автомобилната и мотоциклетната история

Ето кои събития бележат датата 8 май в автомобилната и мотоциклетната история:

1899: в резултат от сливане на Olds Motor Vehicles и Olds Gasoline Engine Works е създадена Olds Motor Works

1933: в Ню Йорк е монтирана първата полицейска радио система на автомобил

1976: Хенри Форд II, внук на едноименния автомобилен пионер,се оттегля от председателството на Ford Foundation. Благотворителната организация е създадена от бащата на Хенри-младши – Едс Форд. Идеята на тръста е била да се избегне данък, въведен от президента на САЩ Франклин Рузвелт, за по-високи данъци на най-богатите компании. Така, фондацията се оказва с най-висок мажоритарен дял във Ford Motor Company, но акциите са без право на глас.

1964: роден е Боби Лабонте (Bobby Labonte) - американски автомобилен състезател, участващ в сериите NASCAR. До 2008 година той е единственият пилот, печелил титлите в двата шампионата - NASCAR Sprint Cup и NASCAR Nationwide Series.

1966: стартира 18-тия сезон от Световния шампионат по мотоциклетизъм на писта. Шампион в клас 500 сс става великия Джакомо Агостини с MV Augusta.

1982: Жил Вилньов (Gilles Villeneuve) - канадски автомобилен състезател загива при инцидент с Ferrari по време на Гран при на Белгия.

Жил Вилньов започва състезателната си дейност в канадския шампионат за моторни шейни, където е шампион през 1973 г. Минава през Formula Ford и Formula Atlantic, а през 1977 влиза във Формула 1 на мястото на отказалия се преди края на сезона Ники Лауда. Година по-късно е официален пилот на Ferrari, а през 1979 г. завоюва второто място в шампионата.
Състезанието на пистата Золдер Сиркуит в Белгия през 1982 се оказва последно за Жил Вилньов. По време на квалификацията за пол позишън на 8 май, в третата си бърза обиколка Вилньов се удря с почти максимална скорост в болида на Йохен Мас. От тежкия удар, канадецът излита заедно със седалката от кокпита и се забива в предпазната ограда. Почива няколко часа по-късно в болница, без да дойде в съзнание.

Жил Вилньов е голямата слабост на създателя на Ferrari Енцо Ферари, който след смъртта на канадеца е наистина потресен и престава да ходи на пистата. Жил е баща е на световния шампион във Формула 1 за 1997 г. Жак Вилньов.

2011: Гран при на Севлиево поставя началото на републиканския шампионат по мотокрос, сезон 2011. Един от най-добрите състезатели на България Николай Куманов (Crazy Fox Motors, Yamaha) открива с победа сезона в клас МХ1 при изключително драматични условия на трасето. Втори, въпреки победата в първия манш, завършва Николай Йовчев (Ринг Айтос, Honda), следван от Тодор Тотев (Fox Depo, Kawasaki). В най-малкия клас МХ65 печели Хакан Халми (KTM), а при 85 сс - Майкъл Иванов (Моторейсинг Варна, КТМ). В клас МХ2 победата грабва Янко Ташев (Ридо Самоков, Yamaha), а в МХ3 - Кадир Масар (Троян Моторспорт, КТМ).



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:21 1
+ 0
- 0
sffsdf10802
 
Още от : Шоу
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.