22 септември 2021
Категории
 •  Автомобили
 •  Мотоциклети
 •  Лекотоварни
 •  Тежкотоварни
 •  Хоби
 •  Иновации
 •  Ретро
 •  Лица
 •  Премиери и изложения
 •  Тунинг и прототипи
 •  Хора и пътища
FACEBOOK

Изследване разделя шофьорите в Европа на 7 типа

Кой сте вие?

Скорошно изследване на университета за икономически и политически науки в Лондон, проведено съвместно с производителя на гуми Goodyear си поставя за цел да разбере какво би станало, когато двама съвременни рицари пресекат пътищата си. В случая, става въпрос за шофьори и различните ситуации при "сблъсък" на различен тип водачи на пътя или до него.

Макар изследването все още да тече, вече има някои открития, базирани на серии интервюта с определени фокус групи водачи от различни европейски страни. Според резултатите, най-общо могат да се обособят 7 най-често срещани типа персонажи по пътищата. Ето кои са те, според изследователите и как трябва да се държим с тях (според нас) в трафика или разговор, свързан с автомобили и шофиране:

УЧИТЕЛЯТ


Този тип държи всеки да кара строго според правилата и ако види някой да се държи неприлично на пътя, ще отиде да му направи забележка. И не само толкова - ще поиска да се отдели нужното внимание за нарочната лекция по шофиране и безопасност, която ви е изнесъл.

Какво да правим: просто кимаме и казваме "да", с надеждата всичко да приключи по-бързо

ВСЕЗНАЙКОТО


Този тип (обикновено е мъж) мисли, че е по-добър от вас. Всъщност, смята, че е по-добър от всички останали. По тази причина постоянно гледа гледа всички от високо и говори снизходително, понякога дори викайки. Не е приятен тип, но най-често е безобиден.

Какво да правим: намираме "учител" и ги оставяме да спорят докато се сбият или заспят от умора.

СЪСТЕЗАТЕЛЯТ


Всички сме виждали бедният човечец, който си въобразява, че се състезава със всички наоколо, дори другите да са напълно несъзнаващи и безразлични към действията му. Но само някой да му върже и "подпалва". Животът му има единственият смисъл, койт ое да вземе преднина пред другия и да победи в налудничавот оси измислено състезание. Когато "победи", отива да търси друга жертва. Ако не успее - отива си вкъщи и плаче под завивките.

Какво да правим: просто го игнорираме и го оставяме във въображаемия му свят. Ако все пак "клъвнете" - давайте, натрийте му носа, ако сте способен на това.

БИЯЧЪТ


Това е вид мутация на "учителя", но в случая става въпрос за здравеняк, който залага на физическия подход. Той иска да наказва другите шофьори, които грешат или се държат непорядъчно и често може да излезе от колата за директна разправа, физическа, разбира се, в стил "фул контакт".

Какво да правим: опитайте се да не се държите неприлично на пътя или направо гледайте да сте безгрешен и в никакъв случай не се заяждайте. Ако не успеете, избягвайте да го гледате в очите и си стойте в колата докато бабанката евнтуално охлади страстите.

ФИЛОСОФЪТ


Той е най-готиният тип от всички изброени, поне за тези, които не са в автомобила му. Лесно възприема грешките на другите водачи и се опитва да намери рационален начин да намери обяснение за тях.

Какво да правим: нищо, дори няма да разберете, че е такъв. Ако сте пасажер в колата му, ще се сетите за него следващия път, в който ви попита дали да ви закара (безумно бавно) до някъде.

БЪЗЛЬОТО


Държи се така, сякаш опасни ситуации или хулигани на пътя не съществуват и всякаква ситуация трябва да се избегне като потенциален риск. Страхувайки се от появата на неприятни ситуации, рискува да започне да кара прекалено предпазливо и да стане досаден или дори да ядоса шофьорите около (и най-вече зад) него.

Какво да правим: игнорирайте го! Не искате да се превърнете в "учител", "бияч" или "всезнайко", нали?

БЕГЛЕЦЪТ


Това е категорията в която попадат повечето дами шофьори. Те използват музика, разговор по телефона или просто мечти и фантазии, за да се дистанцират от другите в трафика, избирайки с кого и как да взаимодесйтват.

Какво да правим: просто ги дръжте под око, защото е твърде вероятно те да не го правят.. Шофирайки...

Честно казано, писанията по-горе са шеговито изразяване на тези 7 типа водачи, но те наистина съществуват и проучването за тях е доста сериозно. Според вицепрезидента на Goodyear ЕМЕА Оливие Русо, тези типове имат директно влияние върху безопасността на трафика.

"Повечето от тези поведения могат да доведат до опасни ситуации на пътя, Разбирайки като какъв тип участник в движението се държим и какви ситуации провокира това, е първата стъпка към по-добър самоконтрол и по-този начин можем да участваме в създаването на по-сигурна среда на пътя за нас и останалите. Извън законовите мерки срещу агресивното шофиране, образоването и доживотното учене и самовъзпитание са най-силните публични стратегии за справяне с емоциналния и социалния аспект на шофирането и да се постигнат по-добри резултати за безопасно шофиране и поведение на пътя", заключава Русо.

Финалните резултати на изследването, провеждано в 15 европейски държави ще са готови към края на октомври.

И така, кой тип сте вие? Споделете в коментарите или добавете уникалните за нашата пътна фауна типажи, които според вас не присъстват тук.


дедо Въсо 22.08 2015 в 12:06 1
+ 11
- 2
''... образоването и доживотното учене и самовъзпитание са най-силните публични стратегии за справяне с емоционалния и социалния аспект на шофирането и да се постигнат по-добри резултати за безопасно шофиране и поведение на пътя...''

съвет - пали си мигачете, а'ти не запалът свещ некъде!.. и а'съ знаа, че шафийорлъкъ е майсторлък, а НЕ - курназлък!
 
Още от : Шоу
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.