21 юли 2024
Категории
 •  Автомобили
 •  Мотоциклети
 •  Лекотоварни
 •  Тежкотоварни
 •  Хоби
 •  Иновации
 •  Ретро
 •  Лица
 •  Премиери и изложения
 •  Тунинг и прототипи
 •  Хора и пътища

Как японците чистят десетки метри сняг (видео)

Явно природата в Япония е много по-предвидима , тъй като азиатците никога не остават изненадани от снега и успяват да го почистят с поразителна ефективност, присъща за кажи-речи всичко, което правят. Навярно сте виждали снимки като тази по-горе и преди, но какъв е начинът, по който японците разчистват огромното количество сняг?

Пътят, който виждате, се намира в префектурата Татеяма и е всеизвестен със снежните си стени, достигащи до 20 метра. В края на всяка зима, през март, властите са изправени пред колоасалната задача да разкрият дълбоко заровеният асфалт. Ето и как го правят. 

Вместо да се чисти ежедневно, пътят бива оставен затрупан. После работа започва един-единствен булдозер, който с помощта на GSP отбелязва в снега къде се намира алфалтът. Тогава към шоуто се присъединяват армия от машини, благодарение на които се стига до крайния резултат. 

Доста старо видео показва трудоемкия процес на работа:И ако се чудите - не, не е нормална практика пътищата да са затворени през зимата, разбира се. За сметка на снежния "каньон", другите пътища в околността остават отворени колкото и сняг да вали, а валежите достигат до 11 метра годишно. 

Предлагаме за следващата зима да наемем японски фирми да се справят с пътната ни мрежа, току-виж се получило. Рейтинг :
09.09 2023 в 05:53 4
+ 0
- 0
sffsdf22282
+ 0
- 1
Разбира се, че е излишно последното изречение. И като цяло примерът изобщо не е подходящ.

Първо, това не е обикновен път, а туристическа атракция в планината. Отделят му специално внимание защото носи големи приходи - преди няколко години едно минаване по алпийския път струваше към 200 лв. А самият снежен каньон е дълъг едва към 500 метра.
Коли оттам не минават. Само пешеходци и групи с автобуси. Много малка част от целия път е отворена за частни коли.
Затова го чистят чак през март. Атракцията работи само от април докъм октомври-ноември.

И откъде ги измислихте тия пътища в околността? То няма такива. Най-близките населени места са 1500-2000 метра по-ниско в полите на планината. И не е вярно това за 11 метра снежни валежи. Годишната снежна покривка в Тояма наближава 4 метра, но това е общо за цялата префектура. Иначе средните януарски валежи в град Намерикауа са около 56 см, а в Азумино от другата страна на планината са 34 см. Тоест толкова, колкото и в София.
+ 11
- 4
Клипчето от 2011. Не ви ли е срам поне малко?
haricska
Рейтинг : 12016
14.03 2017 в 13:23 1
+ 0
- 1
Последното изречение в статията е излишно. Бил съм в Япония по време на снеговалеж, Токио 2 дни беше пълен блокаж при 5-10 см сняг, чакат да спре да вали и тогава чистят за отрицателно време. Разликата е, че там имат алтернатива с JP Rail и метрото, а не като тук всеки с автомобила.
По мои наблюдения тук се справят добре със снега, виждал съм как се справят и в доста европейски страни. В Англия също е страшен цирк, там нямат готовност за сняг, защото вали рядко!
 
Още от : Шоу
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.