28 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Кои са най-опасните песни при шофиране?

И кои са най-безопасните...

Може би всеки от нас обича да слуша музика, докато шофира. Не един и двама си подготвят дори специална трак-листа, поемайки на дълъг път. Любимата музика определено ни освежава зад волана и ни помага да поемем по-леко пътуването. Но се оказва, че има песни, които крият риск за безопасността, когато сме в колата.

Ново изследване, поръчано от британската компания за финансиране покупки на автомобили Moneybarn разкрива, че много от песните, които са любими на повечето шофьори всъщност са опасни, когато сме зад волана. Най-общо казано, парчета, чиито ритъм е със 120 bpm или повече влияе негативно върху шофирането, като ви кара да шофирате по-бързо и да нарушавате правилата.

"Ако откриете, че се разсейвате от песните, които чувате по радиото или плеъра в колата, може би е време да смените предпочитанията си", заявява Тим Шуорц от маркетинговия отдел на Moneybarn.

Но кои са най-опасните песни, когато сме зад волана? Изследването на Moneybarn е анализирало 96 от най-популярните парчета в стрийминг платформата Spotify и е нарочило за най-страшна песента American Idiot на Green Day:

Ето и топ 5 на най-опасните песни:
1. American Idiot – Green Day
2. Party in the U.S.A – Miley Cyrus
3. Mr. Brightside – The Killers
4. Don’t Let Me Down – The Chainsmokers
5. Born to Run – Bruce Springsteen


Интересното в изследването е, че по-малко от 30% от най-популярните песни в Spotify са идентифицирани като "безопасни" при шофиране. И се радваме, че номер 1 и най-безопасно парче зад волана е легендарното Stairway to Heaven, на също така легендарните Led Zeppelin:

Ето кои са 5-те най-безопасни парчета за шофиране:
1. Stairway to Heaven – Led Zeppelin
2. Under the Bridge – Red Hot Chili Peppers
3. God’s Plan - Drake
4. Africa – Toto
5. Location – Khalid

Проучването на Moneybarn е открило също, че не само ритъмът и темпото на дадена песен можа да повлияе отрицателно на шофирането. Силната музика и "нацепването" на басовете увеличават времето за реакция и ускоряват пулса.

Така че драги водачи, надуването на Миле Китич или Криско няма да ви помогне, дори и да отворите широко прозорците - басовете не могат да избягат и ще ви направят по-разсеяни и опасни на пътя...



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:17 2
+ 0
- 0
sffsdf33768

Рейтинг :
22.02 2019 в 13:40 1
+ 0
- 0
EOO9
 
Още от : Шоу
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.