25 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Машина на времето: Коцептът Pontiac Pursuit

Pontiac Pursuit може и да изглежда като поредният шантав концептуален модел от 80-те, той определено е такъв, но същевременно изпреварва времето си и доста успешно успява да предугади какви технологии ще стигат до обикновените коли през следващите десетилетия. 

Без съмнение най-революционният елемент на Pursiut e електрическото му завиване - нещо, което чак сега започваме да наблюдаваме при заводските коли. Инженерите на Pontiac напълно се отървават от  кормилната колона и я заменят с електрически контролен модул, изпращащ сигнал към задвижвани от батерия зъбни колела, чрез които завиват предните и задните гуми. 

Управлението обаче става нетърпимо чувствително, тъй като воланът се върти само на 90° в двете посоки. Освен това липсата на каквато и да е механична връзка между шофьорa и гумите означава, че на човек му се налага да гадае накъде сочат те. 

Друг отличителен белег на Pursuit е воланът, който макар и да не наподобява съвременните такива, има много общо с модерните коли. Концептът разполага с базова инфотеймънт система с навигация и почти всичко се контролира от бутони на волана на автомобила.  

Другите екстри на концепта, макар и иновативни, бързо са наваксвани от останалите производители и се превръщат в ежедневие. Пътниците на задните седлки могат да гледат разположените в предните облегалки телевизори, а точно като съвременните Volvo-та, Pursuit има интегрирани детски седалки. Американският модел се вдъхновява от Citroen DS - гумите са покрити за по-добра аеродинамика и има въздушно очакване на четирите колела. 

Задвижването само по себе е смесица между модерно и традиционно. 2-литровият четирицилиндров мотор с принудително пълнене произвежда 200 к.с., което е наравно със съвременните еквивалени, но пък предава мощността си през 5-степенна механична трансмисия. Трите педала не са си заминавали, но с всяка година отстъпват малко по малко на автоматиците. 

За жалост заводските модели от 90-те нямат нищо общо с концептите от предходното десетилетие. Независимо дали инженерите на Pontiac са възпряни от политиката на GM или Pursuit просто е изпреварил времето си, би било интересно да видим какво би се променило, ако американците бяха направили това, което концептуалните им модели предполагат.  







Рейтинг :
09.09 2023 в 06:12 1
+ 0
- 0
sffsdf14840
 
Още от : Шоу
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.