28 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Пет миниатюрни бонзай-двигатели, които всъщност работят (видео)

Автомобилните двигатели са сложни системи от компоненти, заемащи немалко пространство в автомобила и допринасящи сериозно за неговото тегло. Дори съвременните малолитражки носят своите килограми, колкото и щадящи да са били инженерите. Какво се случва обаче, когато съчетаеш бонзай културата и двигател с вътрешно горене? Получава се нещо страшно сладко и симпатично, което съвсем спокойно може да се нареди до огромните си събратя. А именно миниатюрен двигател, който работи като всички други традиционни агрегати. Ето и пети примера за подобни сладури, които предизвикват истинско умиление и в същото време възхищение към техните създатели.

В началото на годината инженерът Аляксей Жолнер показа своя напълно работещ модел на V8 двигател, който спокойно може да се побере в шоколадово яйце. На всичкото отгоре агрегатът е направен от хартия и тиксо. Да, двигателят, по разбираеми причини, работи с въздух под налягане, а не с изгаряне, но това не пречи да признаем неговите достойнства:


Хобито на Лесли Пропър е да прави парни параходи. Но не си представяйте предприемач с огромни халета, които бълват фериботи. Неговите лодки са съвсем малки, но са задвижвани от истински парни двигатели с миниатюрни размери. В едно от видеата си Пропър обръща специално внимание на агрегатите и разказва кои са най-удачните варианти за неговите малки плавателни съдове.


Италианец, познато като Difo Productions в YouTube, е конструирал прекрасен модел на V6 двигател с вътрешно горене Също като Жолнеровия обаче той работи с въздух, което пък позволява по-голяма импровизация при избора на материали. Цилиндрите, буталата и валът на този мъник са от алуминий, а въздухът се отвежда през месингови тръбички. Създаването на модела е отнело на автора му цели седем месеца, но резултатът е впечатляващ.

Американецът Роналд Валентин претендира, че прави най-малките наистина работещи двигатели с вътрешно горене в света и това видео е сериозно доказателство. А най-хубавото е, че можете да посетите сайта му и всъщност да си купите такъв за себе си или за някой Ваш приятел-маниак на тема автомобили. Само си пригответе повечко пари, защото тези миниатюри са солени.

Последният "експонат" е страхотен модел на роторен двигател, който, също като този на Жолнер, е направен от хартия. В моментите на сглобяване, които са показани във видеото, е трудно да се повярва, че това нещо няма просто да се разпадне или да стане на смачкана целулозна топчица, когато бъде задвижено с въздух под налягане. Изгледайте обаче видеото до края и ще разберете, че това е фанстастичен малък двигател, който всъщност работи.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:01 1
+ 0
- 0
sffsdf18047
 
Още от : Шоу
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.