24 май 2024
Категории
 •  Автомобили
 •  Мотоциклети
 •  Лекотоварни
 •  Тежкотоварни
 •  Хоби
 •  Иновации
 •  Ретро
 •  Лица
 •  Премиери и изложения
 •  Тунинг и прототипи
 •  Хора и пътища

Владимир Висоцки: поетът - автомобилист

Снимка: drive2.ru

На днешната дата се навършват 80 години от раждането на големия певец, поет и музикант Владимир Висоцки. Отишлият си преждевременно руски талант, наред с всичко останало, е бил запален почитател на автомобилите. На четириколесните, дори е посветил и песен - Две красивые машины (Песен за двата красиви автомобила). Но колкото е бил запленен от колите, толкова не му се получавали нещата като шофьор - заради безразсъдието си, Висоцки има не една и две катастрофи.

За последните 13 години от живота си, Висоцки сменил не по-малко от 7 автомобила. И всеки един от тях е бил разбит от певеца. Негови познати твърдят, че той карал доста рисково и бързо.

Първите сведения, които има за Висоцки и колите, са от 1967 година. В тях се разказва, че за първи път Володя, както го наричат приятелите му, се качил на "Волга", като дотогава не бил карал подобна машина. Да шофира го е учил приятелят му Борис Диодоро, а колата била сив ГАЗ-21. Но мнозина твърдят, че колата била именно на Диодоро.

Второто возило на певеца била ВАЗ-2101, подарена от баща му или закупена през 1971 г. Смята се, че Висоцки размазва колата след футболен мач, като се блъска в друга такава "Жигула" челно. Возилото отишло за скрап, както и това на другия участник в инцидента.

Първата чуждестранна кола на Владимир Семьонович била Renault 16TS. Колата била подарена от третата му съпруга - французойката от руски произход Марина Влади, която я докарала от Франция. Буквално в първия ден, в който седнал зад волана на Реното, Висоцки го забил в спрял автобус. Машината преседяла дълго време в сервизи, за да я ремонтират, а след това поетът и съпругата му отишли с нея до Франция, където я продали.

През 1974 година, след гастрол в Германия, Висоцки внесъл в тогавашния СССР два автомобила BMW 2500 - един с металиков цвят и един бежов. Певецът успява да регистрира в местните слжби само едната кола, но успявал да кара и двете, като просто прехвърлял регистрационните табели. В края на краищата, единият баварец бил арестуван от
Интерпол, а с другия Висоцки пак заминал във Франция, където го продал.

През 1976 Владимир Висоцки купува Mercedes 450 W116 - предшественика на днешния S-Class. Това бил втория или третия Мерцедес от този модел, регистриран в Съветския съюз. Такава машина имал генералният секретар на КПСС Леонид Брежнев. За да успее да го регистрира, Висоцки трябвало да изнесе няколко безплатни концерта пред митничари, като успял да се споразумее за разсрочено плащане на наложеното му огромно мито. Този автомобил бил размазан на 1 януари 1980 година, след като с висока скорост Висоцки се врязва в трамвай.

През 1979, година преди смъртта си, от Германия поетът купува още един Mercedes - спортно двуместно купе 350 SLC. С него, обаче, дори не успява да стигне до Москва - на строящата се магистрала Москва - Брест, недалеч от Минск, Висоцки с голяма скорост излита от пътя.

И двата Мерцедеса по-късно са ремонтирани, но по-нататъшната им съдба е неясна. Макар да се твърди, че автомобилът, изложен в музея на Висоцки в Екатеринбург, до неговата восъчна фигура, е именно 450 W116, който бил открит в плачевно състояние в Грузия, а след това възстановен от руското подразделенеие на германския производител.Рейтинг :
09.09 2023 в 05:24 3
+ 0
- 0
sffsdf30565

Рейтинг :
09.09 2023 в 05:23 2
+ 0
- 0
sffsdf30565
zuljin
Рейтинг : -12194
22.02 2018 в 08:15 1
+ 0
- 0
Колекционер по-скоро, щото в шофирането май хич го е нямало...
 
Още от : Шоу
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.