19 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Преди старта на рали Дакар 2016: мотоциклетите

Ден преди старта на рали Дакар 2016, може би с най-голям интерес трябва да очакваме битката при мотоциклетистите. След края на ерата „Депре – Кома”, тук със сигурност ще има доста драми и изненади. Общо 153-ма пилоти ще се борят за купата на най-мащабното оф-роуд състезание в света при двуколесните, като оттеглянето на основните двама фаворити е сериозна мотивация за много състезатели за класиране в челната тройка. Сред тях са Хоан Бареда, Пабло Кинтания, Паоло Гонсалвеш, Елдер Родригеш, Рубен Фариа, Жорди Виладомс, Оливие Пен, Давид Кастьо и няколко други, като всеки един от тях има реални шансове за победа.

За рали Дакар 2016 настоящият доминант КТМ не само не се е отказал от борбата за титлата, а напротив: австрийците са сформирали сериозен отбор от опитни пилоти, с които са се устремили към 15-тата победа в маратона. Те ще разчитат на Тоби Прайс, Сам Съндърланд, Матиас Валкнер, Жорди Виладомс (най-опитният състезател в сегашния тим), многократният световен шампион по ендуро Антоан Мео и жената – чудо Лая Санц (9-та позиция през 2015-та).

Изданието на „Дакар“ този сезон ще бъде 10-то за Виладомс, чието най-добро представяне е сребърния медал, който печели през 2014 г. За съжаление миналата година не беше чак толкова успешна за него и той трябваше да напусне състезанието след 7-ия етап. Сега, обаче, Виладомс е много по-амбициран да помогне за спечелването на 15-тата титла на КТМ. В негова помощ, както вече споменахме, ще бъде и Тоби Прайс, който дебютира по изключителен начин миналия сезон, печелейки 12-тия етап на рали „Дакар“ и завършвайки на престижното трето място на подиума. Другият новак Матиас Валкнер пък бе победител в 3-тия етап, но също трябваше да приключи надпреварата след 7-мия. По-късно прес сезона Валкнер се завърна напълно подготвен, доказвайки перфектната си форма чрез победа в световния Cross Country Rally шампионат.

Интересно е решението на КТМ да сформират тим (и то силен) и за дъщерната си марка Husqvarna, където ще видим Рубен Фариа и новата надежда Пабло Кинтания, допълнени от звездата на световното ендуро Пиер Александер Рене. Това е 9-то участие за Фариа в рали „Дакар“, като най-доброто му класиране е било 2-рото място през 2006 и 2013-та. Миналата година също бе много успешна за португалеца, който зае 4-та позиция като част от тима на КТМ с победа в 8-мия етап.

Сериозна конкуренция на КТМ ще се окаже отборът на Honda, чиито състезатели се наредиха най-близо до тези на австрийците в генералното класиране през 2015. За пореден път тимът ще е ръководен от Хоан Бареда Борт, макар по-добрият в случая да се оказа Пауло Гонсалвеш. В тяхна помощ ще са Микаел Метж, Паоло Цеци и американската звезда Рики Брабек. 2016-та ще бъде 4-тата поредна година за Honda в рали „Дакар“, след години отсъствие.

Гонсалвеш вече доказа уменията си, завършвайки втори в крайното класиране, плътно зад Кома. Сега в отсътвието на 5-кратния шампион, той е един от най-сериозните фаворити за титлата. Не трябва да се пренебрегва и силното представяне на Хоан Бареда, който доминираше през първите 7 етапа през 2015, но серия инциденти след това го извадиха от борбата за титлата. Към тях тази година от Yamaha се присъединява Метж, който трябваше да напусне преждевременно „Дакар“ най-напред заради технически проблеми, а след това и контузия.

Със същите заводски машини Honda CRF450 RALLY ще участва и отборът Honda South America Rally Team. Пилоти ще бъдат също интересни лица – аржентинецът Хавиер Пицолито, бразилският ветеран Жан Азеведо, Кевин Бенавидес, също от Аржентина и французинът Адриан Метж.

Бившият състезател на Honda Елдер Родригеш (Португалия) пък, сега ще води атаката на Yamaha, подпомаган от ендуро звездата Алесандро Ботури (Италия). Ботури е неотменна част от стартовия списък на рали „Дакар“ от 2012-та година, когато финишира на успешното 8-мо място в крайното класиране като състезател на КТМ. Yamaha пуска и още двама пилоти в рали Дакар 2016 – ендуро полита Ксавие Де Султре и мотокрос специалиста Адриан Ван Беверен.

Друга ендуро звезда – Иван Сервантес, също ще е на трасето с частен проект. Очакваме силно представяне и от тима на Sherco, в чиито редици отново ще видим французите Ален Дюкло и Фабиен Плане. Не са за подценяване и „старите лисици” Стефан Свитко, който завърши на 5-та позиция в миналогодишното издание на „Дакар“ и Давид Кастьо (7-и).



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:31 1
+ 0
- 0
sffsdf5540
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.