27 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Джо Байдън качва американската администрация на електромобили

Американският президент Джо Байдън обяви амбициозен план за електрифициране на автомобилните флотилии на различните федерални служби. Според плана, над 645 000 автомобила ще трябва да бъдат заменени с машини, задвижвани от батерии, като това трябва да стане в най-бързи срокове.

Замяната на конвенционалните автомобили с електрически ще обхване различни служби и администрации, военните и американските пощи. Предвидено е военните да се сдобият със 1730 000 ековозила, пощите с 225 000, а останалите институции - с 245 000.

Заявлението на Байдън за реформа на федералния автопарк е част от още по-мащабния проект "Made in America", според който трябва да се стимулират покупките на местни стоки и да се стимулира производството в САЩ. Така, електромобилите трябва "да са произведени в Америка, от американски работници", по думите на президента.

Според специалисти, трансформацията на автопарка няма да е много лек и къс процес, тъй като има няколко неща за прецизиране. Сред тях са фактите, че в момента немалка част от автомобилите на администрацията са сравнително нови и ще мине време докато се заменят, както и по-важния факт, че американските производители тепърва разработва по-широка гама автомобили с батерии (изключая фирми като Tesla).

Специалисти препоръчват промяната да започне от американските пощенски служби, чиито ванове за доставка са морално остарели - от края на 80-те години на миналия век, като нямат и базови неща за сигурност като въздушни възглавници и антиблокиращи спирачни системи. Компании като General Motors и Rivian стартираха разработки на електрически товарни машини, които ще са много подходящи за целта.

Интересното е, че сред първите откликнали на плана на Байдън е германската компания Volkswagen. Шефът й Херберт Дийс приветства решението на Байдън, като не пропусна да спомене, че новият електрически кросоувър ID.4 ще се произвежда именно в САЩ, в завода на марката в щата Тенеси. Германците на по-късен етап възнамеряват да асемблират и други електрически модели в заводите си в страната.

Местните производители Ford, General Motors и Stellantis (бивши Fiat Chrysler) вече представиха амбициозни планове за разностранна гама електрически машини. Нови компании също напредват сериозно с разработките и желанието за участие в такава мащабна държавна поръчка ще ускори плановете им.

За разлика от Доналд Тръмп, Джо Байдън е силен поддръжник на екологията и в частност на електрическата мобилност. Новият президент на САЩ заявява, че инвестирането в екология и чиста енергия ще спомогне за възстановяване и възход на американската икономика, като ще доведе и до разкриването на много нови работни места.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:07 1
+ 0
- 0
sffsdf38039
 
Още от : Еко
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.