21 май 2024
Категории
 •  Автомобили
 •  Мотоциклети
 •  Лекотоварни
 •  Тежкотоварни
 •  Хоби
 •  Иновации
 •  Ретро
 •  Лица
 •  Премиери и изложения
 •  Тунинг и прототипи
 •  Хора и пътища

Какво трябва да знаете, ако искате водороден автомобил

Електрическата истерия набира скорост като лавина, а сякаш встрани остава една друга зелена технология, която е може би дори още по-добра. Но за нещастие, поне в България, все още трудно достъпна заради неразвитата инфраструктура. Не, че има изобилие от електрически станции за зареждане, но за разлика от автомобилите с горивна клетка, задвижвани от водород, електромобилът можете да заредите и в гаража си или пред блока.

Това е може би единствената, поне засега, слабост на водородните автомобили. Иначе технологията, която те използват, е просто великолепна и наистина може да се нарече "технология на бъдещето". Какво обаче трябва да знаете за тези машини и защо си струва някой ден да инвестирате?

Първо - зареждането става за няколко минути. Почти няма разлика във времето между зареждане с бензин, дизел или водород. Няма нищо общо с часовете чакане батерията да поеме достатъчно заряд от мрежата, пък дори и да е с док за бързо зареждане.

Второ - пробегът е недостижим от наличните в момента електромобили. Тук говорим за изминаване на над 450 км с едно зареждане. Водородният автомобил съчетава най-доброто от двата свята - пробег и зареждане като при традиционните, но опериране и ефективност като при електрическите машини.

Трето - усещането в тях е страхотно. Нека разясним нещо - водородният автомобил всъщност е задвижван от електромотор, просто енергията за него идва от окисляването на водорода. Това веднага дава няколко предимства, познати от електрическите братовчеди. А именно - ниско ниво на шума, почти моментално достигане до максималния въртящ момент, а това означава много прилично ускорение.

Четвърто - не, това не е бомба на четири колела. Водородът се съхранява в здрави резервоари с карбонови влакна и сензори, засичащи удар и спиращи потока на газа. Но дори да има теч - водородът е по-лек от въздуха и просто се разсейва в атмосферата. След милиони километри в тестове и почти четвърт век използване на тази технология е повече от сигурно, че колата ви няма да се взриви на някой светофар.

Пето - икономисва по много показатели. Обикновено новите технологии идват с чудовищни цени, както е при телефоните. Тук обаче има съвсем различен подход. Използването на водороден автомобил често има своите финансови предимства, като изключим цената на самата машина. В Калифорния, например, притежателите на подобни коли спестяват до 5000 долара щатски, до 8000 долара федерални такси, а на всичкото отгоре имат и допълителни отстъпки от производителя. Често това се изразява в безплатно зареждане с водород за определен период, както и други предимства.

Шесто - това са съвсем нормални коли. Да, не си представяйте возило от Междузвездни войни или семейство Джетсън. Отвън и отвътре тези автомобили са съвсем нормални - с волан, педали, радио, климатик, задни седалки и каквото друго се сетите. Няма да се чувствате като оператори на произведение на някой луд професор. Но въпреки всичко ще трябва да свикнете с многото погледи и с още повечето въпроси на хора, които искат да разберат повече за Вашия автомобил.

И накрая - това всичко е едно добро пожелание. За момента на Балканите може да заредите с водород единствено в Атина и Истанбул. Но, вероятно в съвсем близко бъдеще, България също ще има първата си станция, а защо не и по-развита инфраструктура.Рейтинг :
09.09 2023 в 06:02 2
+ 0
- 0
sffsdf17534
+ 15
- 8
Рано е.
 
Още от : Еко
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.