12 декември 2023
Категории
 •  Автомобили
 •  Мотоциклети
 •  Лекотоварни
 •  Тежкотоварни
 •  Хоби
 •  Иновации
 •  Ретро
 •  Лица
 •  Премиери и изложения
 •  Тунинг и прототипи
 •  Хора и пътища

Opel пусна метанова Astra у нас

Последната версията на Европейския автомобил на годината 2016 - Astra CNG, вече може да бъде поръчвана в България. Версията със сгъстен природен газ (метан) на бестселъра ще отбележи своята световна премиера на тазгодишното Международно автомобилно изложение IAA във Франкфурт (от 14 до 24 септември) и скоро след това ще бъде на разположение в дилърствата. Цената на Opel Astra 1.4 ECOTEC CNG е 40 425 лева за версията с пет врати и 41 795 лева за Sports Tourer (препоръчителни цени за България с включен ДДС), като стартовата цена е за ниво на оборудването Enjoy.

Двигателят 1.4 л турбо с 81 кВт/110 к.с. на Astra CNG е конструиран на основата на изцяло алуминиевия бензинов задвижващ агрегат, вграждан в Astra и Mokka X. Четирицилиндровият двигател е оптимизиран за работа с природен газ, биогаз и всяка смес от двата (разход на гориво според NEDC: градски 5.7-5.6 кг/100 км, извънградски 3.4-3.3 кг/100 км, комбиниран 4.3-4.1 кг/100 км; средни емисии на CO2 - 116-113 г/км)

При изчерпване на 19-килограмовия (117.5 л) газов резервоар (използващ две бутилки “Type 4” от усилен с въглеродни влакна композитен материал), допълнителният 13.7-литров бензинов резервоар осигурява на Astra CNG необходимата мобилност до станцията за зареждане с газово гориво. Двигателят развива максимален въртящ момент 200 Нм в диапазона между 2 000 и 3 600 об/мин и се предлага серийно в комбинация с шестстепенна механична предавателна кутия.

Предимствата на сгъстения природен газ са очевидни. Горивото е значително по-евтино от бензина поради прилаганите по-ниски акцизи за него в България. Нещо повече, автомобилите, задвижвани от CNG имат по-ниски емисии на CO2 в сравнение с тези на бензиновите двигатели.

“Благодарение на тяхната моментална наличност, ниски нива на емисиите и приемливи ценови равнища, горива като CNG и биогаз могат да дадат бърз и значителен принос за подобряване на въздействието на автомобилите върху климатичните промени”, отбеляза Кристиан Мюлер, вицепрезидент на Opel отговорен за инженеринга. “Съчетавайки предимствата на тези горива с динамичната Astra, ние създадохме един изключително привлекателен и стилен автомобил за почитателите на природосъобразното шофиране.”Рейтинг :
09.09 2023 в 05:29 3
+ 0
- 0
sffsdf28040
+ 3
- 0
Стефане, имам лоши новини за тебе. В близост до твоя блок паркират десетки коли с газови уредби от които вероятно няма нито една фабрична.

Всичките до една са монтирани от гъзоръки газаджии с основното житейско мото "и така ше кара".
+ 1
- 2
Аз съм столичанин, и не желая такова нещо да паркира в близост до моя блок!
 
Още от : Еко
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.