30 ноември 2023
Категории
 •  Автомобили
 •  Мотоциклети
 •  Лекотоварни
 •  Тежкотоварни
 •  Хоби
 •  Иновации
 •  Ретро
 •  Лица
 •  Премиери и изложения
 •  Тунинг и прототипи
 •  Хора и пътища

Седмица до старта на Еко Рали България 2017

От 28 до 30 юли ще се проведе тазгодишното издание на Еко Рали България. Надпреварата е кръг от Световната купа на FIA „Електричество и нови енергии”, като се нарежда до подобни мероприятия от Италия, Словения, Германия, Гърция и други държави от Европа.

Генералната новост за Еко Рали България 2017 е, че по новите изисквания на FIA в класирането за Световната купа се допускат електромобили, коли с горивни клетки и задвижвани от електричество хибридни машини, разполагащи с ДВГ, който не е механично свързан към колета (рейндж екстендър).

Що се отнася до категориите, които досега бяха част от Световната купа - хибриди и автомобили, задвижвани с алтернативни горива като пропан-бутан и метан, за тях е предвидено съпътстващо Национално Еко Състезание, като участващите в него ще се движат по същия маршрут и ще извършват същите или сходни задачи, като състезателите в Световната купа. За пръв път тази година е учредена и Купа на общините, чрез която се стимулира участието на отделни общини, разполагащи с екологични возила и собствен екипаж.

И като споменаваме състезание, имайте предвид, че за участие не се изискват специално модифицирани автомобили, а напротив – трябва да са абсолютно серийни, като екипажите не е нужно да са лицензирани пилоти и копилоти. Всеки желаещ, който разполага с екологично возило, може да подаде своята заявка до 23 юли, като се свърже с организаторите на сайта на надпреварата http://www.eco.interspeedracing.com.

Еко Рали България не е надпревара от скоростен тип, където най-бързият печели. Напротив, мероприятието стимулира икономичното, екологичното и отговорното шофиране. Участниците се движат по специален маршрут, описан в пътна книга, по време на който изпълняват така наречените регулаторни тестове, свързани с икономично каране, каране за точно време и т.н.

Официалният старт на Еко Рали България 2017 ще бъде в петък, 28 юли, от 19 часа на площад „Батенберг” в София. Преди това, също на площада, от ранния следобед ще започне и техническият преглед на екомобилите, съпътстван от официална програма.

В събота, 29 юли, участниците ще стартират по маршрут София – Бистрица – Железница – Самоков – Костенец - Боровец. В планинския курорт е предвидена нощувка и затворен парк за състезателните машини. В неделя, маршрутът общо взето ще е на обратно към София, като финалът е отново на площад „Батенберг”, а награждаването ще е вечерта в хотел „Балкан”.Рейтинг :
09.09 2023 в 05:30 1
+ 0
- 0
sffsdf27109
 
Още от : Еко
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.