15 юни 2024
Категории
 •  Автомобили
 •  Мотоциклети
 •  Лекотоварни
 •  Тежкотоварни
 •  Хоби
 •  Иновации
 •  Ретро
 •  Лица
 •  Премиери и изложения
 •  Тунинг и прототипи
 •  Хора и пътища

Спират колите на повече от 15 години? Дали?

ЕС ще забрани на собствениците на по-стари автомобили да ги ремонтират и дори обмислял как да им ги отнеме, за да насърчи производството на електрически коли. В тези твърдения в социалните мрежи обаче няма и грам истина, пише "Дойче Веле".

Публикации в социалните мрежи твърдят, че Европейският съюз (ЕС) иска да забрани да се извършват поправки на всички автомобили, които са на повече от 15 години. Някои потребители дори говорят за "изземване на автомобили в името на опазването на климата”. Става дума за предложение на Европейската комисия за нови регулации за рециклирането на автомобили и регулациите за електромобилите, пише ARD.

Още през юли 2023 г. Европейската комисия направи предложения за промяна в начина, по който се рециклират старите автомобили, които вече не функционират. Целта е така да се предотврати износът на неизправни превозни средства, които представляват риск за околната среда и здравето. Излезлите от употреба превозни средства трябва да са изрично описани като такива, след като са се превърнали в отпадъци по смисъла на Закона за управление на отпадъците и Закона за кръговата икономика.

Подкрепа, а не забрана

В тези предложения за реформи изобщо не се споменава нищо за забрана на поправката на автомобили, посочва ARD. Нищо няма да спре автомобилите на повече от 15 години да бъдат ремонтирани, потвърждава и говорителят на ЕК Адалберт Янц пред информационната агенция "Франс прес”. Всъщност някои от промените дори целят да подкрепят поправката на автомобили.

Друга част от предложенията обаче предизвика недоволство. Става дума за преценката за това дали един автомобил подлежи на ремонт. Това не означава, че превозното средство автоматично ще се смята за неизползваемо, ако не отговаря на всички критерии, уточнява германското издание и допълва, че за всеки отделен случай ще се взема индивидуално решение.

Ако едно от тези условия е изпълнено, ще се извършва индивидуална техническа оценка, за да се определи дали техническото състояние на превозното средство би било достатъчно за получаване на сертификат в държавата членка, в която превозното средство е било регистрирано преди ремонта, обясняват от Брюксел.

Какво е превозно средство, излязло от употреба?

Основното е, че един такъв автомобил повече не може да бъде регистриран заради технически неизправности и трябва да бъде правилно изведен от употреба. Текстът обаче съдържа и предложения за критерии, според които даден автомобил може да се счита за излязъл от употреба - включително ако собственикът му вече не може да бъде установен, но също така и ако срокът за основен технически преглед е пресрочен с повече от две години. Последното предложение стана обект на особено много критики, припомня ARD.

Съгласно германската наредба за излезлите от употреба автомобили тези превозни средства трябва да бъдат предадени на пункт за събиране, такъв за обратно приемане или обект за разглобяване. В противен случай могат да бъдат наложени глоби. Тази практика обаче не е без изключения - превозните средства, които са в добро състояние, не е задължително да минават през тази процедура, допълва изданието. Според Федералната служба за автомобилен транспорт в тази категория попадат около 800 хиляди автомобила.

Европейската комисия всъщност планира да разшири възможностите за ремонт на стари автомобили. В постигнатия сега компромис относно правото на ремонт обаче автомобилите бяха изключени, обяснява германското издание.

Именно това предизвиква критика от индустрията - планираните нови регулации биха поставили под въпрос възможността за реализиране на печалба от извършване на ремонти и съответно ще застраши сектора.

Откъде идва този 15-годишен срок?

Но откъде идва твърдението, че ремонтът на всички превозни средства, по-стари от 15 години, трябва да бъде забранен? Ема Бабин, адвокат по въпросите на околната среда и енергетиката заяви пред "Франс прес”, че "такъв 15-годишен срок не фигурира в текста”.

Едно възможно обяснение е свързано с описаната в регулациите за електромобилите продължителност на живота на един електрически автомобил, която се смята за 15 години. Това явно се е разбрало като опит на Европейския съюз да постави краен срок на ползването на един автомобил - 15 години и съответно да наложи забрана на ремонтирането на по-стари коли. В регулацията обаче се посочва също: "Разпоредбите не засягат съществуващите автомобили. Ако сега си купите нов автомобил, можете да го управлявате до края на експлоатационния му срок."

От Германското представителство на Европейския съюз също уверяват, че нищо в новото предложение не спира собствениците на автомобили да ремонтират превозните си средства, независимо колко стари са те. Освен това проектът на ЕС за излезлите от употреба превозни средства все още не е правно обвързващ: държавите членки и Европарламентът все още могат да предлагат изменения. След това Парламентът и Съветът на ЕС трябва да гласуват окончателния проект.

*заглавието и снимките са на Авто Офнюз, оригиналната публикация може да видите тук: https://www.dw.com/bg/proceteno-v-mrezata-spirat-kolite-na-povece-ot-15-godini/a-68193118


Far Rider
Рейтинг : 50
14.02 2024 в 09:47 1
+ 0
- 0
Ако наистина се спрат колите над 15 години в България 60% ще останат без коли!
 
Още от : Еко
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.