22 юли 2024
Категории
 •  Автомобили
 •  Мотоциклети
 •  Лекотоварни
 •  Тежкотоварни
 •  Хоби
 •  Иновации
 •  Ретро
 •  Лица
 •  Премиери и изложения
 •  Тунинг и прототипи
 •  Хора и пътища

Толкова полезни ли са start/stop системите?

Ако колата ви е произведена в последните няколко години, вероятността да е оборудвана със start/stop система, е голяма. Технологията гаси двигателя всеки път, когато спрете на светофар или където и да е за повече от 1-2 секунди. Когато след това трябва да тръгнете, моторът автоматично се стартира отново при натискането на съединителя (механична скоростна кутия) или при отпускането на спирачката (автоматична трансмисия). Идеята е така да се намали консумацията на гориво и нивата на вредните емисии, изхвърляни в атмосферата.

Звучи като сложен и муден процес, но истината е, че новите коли работят перфектно със системата и почти не се разбира кога двигателят се включва при потегляне. Има обаче няколко проблема, на които си струва да се обърне внимание.

Честото гасене и палене на двигателя натоварва стартера, което означава, че автомобилите със start/stop система трябва да бъдат оборудвани с усилен стартер, за да се справят с допълнителното натоварване. Освен това, този тип автомобили имат нужда от акумулатор с по-голям капацитет, който да гарантира, че периферните системи ще продължат да работят, когато двигателят е изключен на светофара.

Някои автомобилни производители залагат на т.нар. интегрирани стартер-алтернатори (ISG), докато други просто инсталират усилен стартер и стандартен алтернатор. И двете версии на start/stop системите работят по сходен начин и носят едни и същи ползи – по-нисък разход на гориво и оптимална грижа за околната среда в градския трафик.

Всичко това звучи чудесно, особено имайки предвид, че технологията не е скъпа, а и е много компактна и не увеличава драстично теглото на колата. Реално, start/stop системите могат да се разглеждат като „микро хибридни“ устройства, както ги наричат някои производители. Но дали всичко е толкова розово, колкото производителите се опитват да го изкарат?

Модерните автомобили имат толкова много електроника, която има нужда от постоянен ток, за да работи, особено когато двигателят е изключен. Светлини, климатик, аудио система, въздушни възглавници и т.н. Именно заради това, акумулаторът в колите със start/stop система е подложен на много по-голямо натоварване.

Разбира се, автомобилните производители разполагат с огромен ресурс от инженери, които се грижат всичко да работи безотказно, но не бива да забравяме, че компаниите са търговци, а търговците се интересуват от продажби. Никой вече не произвежда коли, които да издържат десетилетия наред, както беше преди 15-20 години.

Вторият проблем е, че повечето модерни коли имат турбокомпресори, отново в името на ефективността. Всеки, който е притежавал кола с турбокомпресор, знае за склонността на турбото да става горещо при сериозно натоварване. При по-старите турбо коли, в книжката с инструкциите обикновено имаше точка, която съветваше шофьорите да оставят колата да работи няколко минути, след като са карали колата по-агресивно, за да може маслото да продължи да циркулира и да охлади турбината.

Повечето съвременни коли ползват турбини с маслено и водно охлаждане, което значително минимизира рисковете от прегряване на ключовия компонент, но все пак такива съществуват. Честно казано, едва ли е добра идея да поръчате спортния си турбо автомобил (например BMW M или Mercedes AMG) със start/stop система, ако имате избор, разбира се.

Не на последно място, дори да нямате турбо двигател под капака, но колата ви все пак е оборудвана със системата, съществува проблема с издръжливостта. Стандартен двигател вероятно ще понесе от 50 000 до 100 000 цикъла на изключване/включване през целия си живот. За същия период, същият двигател, но със start/stop система би понесъл близо милион такива цикъла. Представете си натоварването на стартера, свещите, горивната помпа, акумулатора...

Нещо повече. Докато двигателят с вътрешно горене работи, коляновият вал не докосва повечето повърхности, тъй като от тях го разделя тънък филм масло. Когато двигателят бъде изключен обаче, налягането на маслото пада и металните повърхности започват да се докосват до момента, в който той е стартиран отново. Точно в този малък период от време се случва най-голямото триене, което увеличава износването многократно.

Дали е редно да жертваме 5 до 10 процента по-нисък разход на гориво за сметка на допълнителното износване на двигателя, по-скъпите периферни компоненти и по-високите цени на следпродажбеното обслужване? Трудно можем да отговорим на този въпрос. Истината е, че в повечето случаи повечето шофьори изключват start/stop системата в автомобила си. Най-малкото за да не ги дразни в задръстване.Рейтинг :
09.09 2023 в 06:17 5
+ 0
- 0
sffsdf12864
+ 6
- 0
Абе карай, трябва да се поддържат новите технологии.
Пък на който чак толкова не му харесва, има си опция системата да се изключва.

Рейтинг :
24.06 2016 в 18:09 3
+ 4
- 7
Колата е със старт/стоп бутон, а не с такава система. Този бутон служи само за запалване и изгасяне на двигателя. Така, че почети малко, ограмоти се, пък тогава разсъждавай на глас!
+ 20
- 3
Само да добавя, че при повечето коли, когато работи компресора на климатика, колата не се гаси ;)
+ 3
- 22
Аз карам Алфа Ромео 159 2.4 със старт стоп система, и не гаси двигателя сама. Това с автоматичното гасене е само на някой коли със старт стоп система.
 
Още от : Еко
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.