20 май 2024
Категории
 •  Автомобили
 •  Мотоциклети
 •  Лекотоварни
 •  Тежкотоварни
 •  Хоби
 •  Иновации
 •  Ретро
 •  Лица
 •  Премиери и изложения
 •  Тунинг и прототипи
 •  Хора и пътища

Започна българското участие на Shell Eco-marathon Европа’2017

Авто OFFNews ще следи за вас екофорума от мястото на събитието

Снимка: Авто OFFNews

Българските студенти и ученици в Shell Eco-marathon 2017 започнаха днес своето участие в единственото по своя мащаб европейско състезание за енергийна ефективност и иновации в транспорта. Отборите от България преминаха финалните тестове и обиколки на пистата с цел фино настройване на автомобилите, преди началото на официалните състезания в различните категории. Колите им стигнаха до столицата на Великобритания, благодарение на водещата компания в областта на международния транспорт и спедицията Дискордиа, която транспортира безвъзмездно превозните средства на българските младежи до и от Лондон. 

В десетата година от първото българско участие в Shell Eco-marathon Европа България ще бъде представена в Лондон с три отбора. Това са екипът на Техническия университет в София, който ще се състезава в категорията „Градски тип“ с водородна горивна клетка, и двата български тима в другата категория на състезанието – „Прототипи“ с електрическа батерия, които са на Русенския университет „Ангел Кънчев“ и на Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм „Н.Й. Вапцаров“ – гр. Чепеларе. Техните автомобили бяха представени на специално събитие за медиите в столицата на 9 май.
Общо 178 ученически и студентски екипи от 28 държави в Европа работиха усърдно, се състезават с тях на прочутата писта в Лондон. Надпреварата предизвиква учениците да изпитат границите на енергийната ефективност, като изминат най-голямо разстояние с минимален разход на енергия.

„Да сме част от единственото по рода си и мащаб състезание за енергийна ефективност в Европа е вълнуващо приключение, към което искаме да привлечем повече български участници. Личната ни и професионална реализация не би била факт без участието ни в инициативата на Shell и ще дадем всичко от себе си да покажем натрупания опит и да се върнем с нови рекорди и високи отличия от състезанието“, споделиха българските студенти и ученици.

„Имам уверението на българските участници, че освен голямото вълнение, което ги е обзело в това юбилейно участие, те са по-мотивирани от всякога да покажат отлично ниво и работещи идеи за енергийна ефективност, за да ни донесат нови рекорди и постижения. Вярвам, че благодарение на креативните си решения за интелигентна мобилност, те ще продължат да се налагат като достоен конкурент в европейската надпревара“, сподели Камелия Славейкова, изпълнителен директор на Shell България.

„Прекрасно е да видим студенти от цяла Европа да се съберат, за да преодолеят границите на технологиите и дизайна, за да намерят бъдещи решения за мобилност. Цари такава творческа атмосфера и приятелско отношение, което дава на състезанието толкова автентично и истинско усещане. Кулминацията на усилената работа и ангажираността на всички отбори ще бъде поставена с крайния тест – предизвикателната лондонска писта, на която ще се проведе тридесет и третото състезание Shell Eco-marathon Европа“, допълни Норман Кох, главен мениджър на Shell Eco-marathon

Shell Eco-marathon е част от „Изгради бъдещето“ – международен фестивал на иновативните енергийни идеи и изобретения. Посетителите са поканени да проучат собственото си енергийно бъдеще и да изпитат променящите се начини, по които живеем, работим и съществуваме в нашите градове. Теренът в олимпийския парк „Куин Елизабет“ ще бъде преобразуван в три тематични зони, където студенти, предприемачи и лидери в индустрията ще се съберат, за да изследват как би изглеждало пътешествието към енергийно бъдеще с по-малко въглеродни емисии.

Авто OFFNews ще следи българското представяне в екологичния форум от мястото на събитието.Рейтинг :
09.09 2023 в 05:47 1
+ 0
- 0
sffsdf25436
 
Още от : Еко
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.