29 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

10 май в авто-мото историята на света

Ето някои важни и интересни събития от света на колела, белязали датата 10 май през годините:

1841: роден е Джеймс Гордън Бенет-младши (James Gordon Bennett Jr.), издател на New York Herald и един от първите спонсори и меценати на автомобилния спорт в САЩ. Подкрепил редица надпревари и рекорди с автомобили, като дори създал специална награда за някои от големите надпревари - Gordon Bennett Cup Races.

1869: Завършена е трансконтиненталната железопътна линия в САЩ. Президентите на компаниите Union Pacific и Central Pacific се срещат в Промонтори, Юта, за церемония по забиването на последния пирон в релсите, свързващи техните трасета. Така, става възможно придвижването с влак през общо взето цялата територия на Щатите от Тихия до Атлантическия океан, както и от север на юг.

1904: създаден е автомобилният производител Horch & Cir. Motorwagenwerke AG. Компанията е една от четирите, залегнали в създаването на по-късен етап на Audi, чрез основаването на Auto Union. Основана е от Аугуст Хорх, бивш продуктов мениджър, работил за Карл Бенц, като води корените си още от 1899 г. Историята на "четирите кръга" заслужава отделна огромна статия, която скоро смятаме да ви представим. Иначе, интересното в цялата работа е, че марката Horch все още е собственост на Daimler AG, макар собствениците на Mercedes да продават Auto Union на Volkswagen още през 1964 година.

1923: Алфред П. Слоун, младши (Alfred P. Sloan, Jr.) е избран за президент на General Motors. Той е един от хората, дали най-силен тласък в развитието на американския автомобилен производител, предлагайки множество иновативни и практични решения, оставили трайна следа и довели до възход на компанията за десетилетия напред.

1967: умира Лоренцо Бандини, италиански пилот, учaствал във Формула 1 

1975: роден е Хелио Кастроневес (Hélio Castroneves), бразилски автомобилен състезател. Кастроневес има 23 победи и 38 полпозиции в IndyCar, като 4 пъти е вицешампион в сериите, 2 пъти на трето място и 4 пъти на четвърта позиция в генералното класиране.

Кастроневес печели Indianapolis 500 през 2001, 2002 и 2009, превръщайки се в един от само 9 пилота, както и единственият активен състезател с три победи на овала.

1980: Американското правителство отпуска заем от 1,5 милиарда долара на Chrysler. По онова време, автомобилният производител (отново) е пред банкрут и търси съдействие от федералните власти. За тогавашните години, това е най-големият спасителен пакет, осигурен от правителството на САЩ за американска фирма.

2012: Автомобилният свят се сбогува с Карол Шелби (Carroll Hall Shelby), който си отива на 89 години в Далас, Тексас. Шелби е световно признат със създаването на иконични модели като Shelby AC Cobra и Shelby Mustang още от 60-те години на миналия век, като преди това е бил пилот на самолет и автомобилен състезател.

През 1959 година основава компанията Shelby-American, като започва да внася специално произведени автомобили АС (AC Cars Ltd.) от Англия, познати под името Cobra. Иска от британския автопроизводител да монтира в колите си двигател Ford V8, вместо използвания V6, като именно така се ражда Shelby Cobra.

Шелби има огромно влияние върху създаването на модели като Ford GT40 и Daytona Coupe, а базираните на Mustang Shelby GT350 и GT500 са сред най-силните му постижения. Американецът произвежда автомобили под собствената си марка, както и в партньорство с Dodge и Oldsmobile. Определен е за легенда в американското автомобилостроене и заема почетно място в "залите на славата" на американските моторни спортове, автомобилното производство и др.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:21 1
+ 0
- 0
sffsdf10909
 
Още от : Шоу
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.