27 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

15 май в автомобилната и мотоциклетната история

Ето кои събития белязаха историята на колела на датата 15 май:

1911: Върховният съд на Съединените Американски щати осъжда нефтената компания Standard Oil за господстващо положение на пазара на горива в САЩ според антитръстовия акт на Шърман и заповядва компанията да бъде раздробена на 90 независими фирми с отделни управления. Най-големите две компании, наследили мастодонта са Standard Oil of New Jersey (която после става Exxon) и Standard Oil of New York (която става Mobil). Любопитното е, че през 1999 г. двете компании отново се обединяват, формирайки настоящия гигант ExxonMobil.

1935: отваря врати метрото в Москва

1942: САЩ въвежда военновременна купонна система за горива и други суровини, като гума. Идеята е да се въведе ограничение за цивилно използване на гориво, гуми, метали и т.н., като така се отделят повече ресурси за американската армия. Местните власти изготвят различни печати, които се поставят на челните стъкла на возилата. Така например, на частните автомобили, които не извършват важни пътувания се слагал черен печат и позволената седмична дажба на бензин била 3 галона (малко над 11 литра), на пощенски и товарни машини имало червени печати и т.н. Също така, за да се ограничи консумацията на гориво било въведено национално ограничение на скоростта от 35 мили/час (56 км/ч).

1981: Volkswagen Beetle номер 20 000 000 е произведен в завода на Фолксваген в Пуебла, Мексико. Легендарната "костенурка" се произвежда в американската държава от 1954 чак до 2003 година с различни модернизации

1982: Гордън Смайли, американски автомобилен състезател загива на пистата в Индианаполис

1986: Елио де Ангелис (Elio de Angelis), италиански автомобилен състезател загива по време на тестове на пистата Пол Рикар.

1991: Умира Фриц Риес (Fritz Riess), швейцарски автомобилен състезател, участвал във Формула 1 и победител в "24 часа на Льо Ман" през 1952 г.

1992: Едуард Марсело, филипински автомобилен състезател загива по време на тренировки за Indianapolis 500.

2008: Загива Стивън Робърт Дънлоп (Stephen Robert Dunlop), североирландски мотоциклетен състезател, участник и победител в знаменитата надпревара на о-в Ман.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:21 1
+ 0
- 0
sffsdf11148
 
Още от : Шоу
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.