16 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

22 април в автомобилната и мотоциклетната история

Вижте по-важните събития от историята на автомобилите и мотоциклетите, случили се на датата 22 април:

1870: Ятаро Ивазаки (Yataro Iwasaki) основава Mitsubishi Group. Бизнесът на Ивазаки започва с три стари парахода, като по това време доставя пощенски пратки до Китай. После компанията се включва в минното дело, както и в корабостроенето. Синът на Ятаро - Хизая, възпитаник на американски университет, започва да развива на чело на компанията дейности като банково дело, застраховане, маркетинг и недвижими имоти.

Първият автомобил Mitsubishi - Model A, се появява през 1917 година, като това е и първият сериен японски автомобили. През това време компанията започва да произвежда също самолети, танкове, автобуси, както и електрооборудване и тежки машини. След Втората световна война, много от бизнесите на бранда Mitsubishi изчезват с американската окупация на Япония. След 10 години, корпорацията се възражда, а в наши дни над 40 фирми носят логото на Mitsubishi, като повечето са независими фирми, наследници на делото на Ивазаки, без да са обединени в холдинг - майка.

1933: Фредерик Хенри Ройс (Frederick Henry Royce), който заедно с Чарлз Стюърт Ролс (Charles Stewart Rolls) основава луксозния автопроизводител Rolls-Royce, умира на днешната дата на 70-годишна възраст. роденият през 1863 Ройс, започва бизнеса си с производството на електрически кранове и генератори. След като купува първата си кола в началото на 20 век, британецът започва да разработва собствени коли, тъй като смята, че може да създаде нещо по-добро. Срещата му с автомобилния търговец Чарлз Ролс води до това, днес техните колесни отрочета да са символ на суперлукс и внимание към детайла в автомобилната история.

1956: Умира Уолт Фолкнър (Walt Faulkner), американски автомобилен състезател от Тексас. Участва в редица надпревари, сред които National Championship и Indianapolis 500. Загива в катастрофа по време на квалификация за USAC Stock Car в Калифорния.

1972: в Каракас се ражда Милка Дуно (Milka Duno), венецуелска автомобилна състезателка. Известна е с това, че е най-добре класиралата се жена в състезанието 24 Hours of Daytona. През 2014 стартира в NASCAR Nationwide Series. Дуно е бивш модел, което привлича голямо внимание към спортната й кариера. Започва да се състезава сравнително късно. Преди спортната си кариера, успоредно с манекенстването работи като морски инженер, с магистърски степени по морска биология, корабна архитектура, морски бизнес и бизнес развитие.

1981: Роден е Рафаел Сперафико (Rafael Sperafico), бразилски автомобилен състезател. Братовчед на известните пилоти Рикардо и Родриго Сперафико, Рафаел участва в надпревари като Barber Dodge Pro Series, Euro Formula 3000 и Renault Super Clio Cup Brazil. Загива по време на състезание в Бразилия през 2007 година, след като се удря в стена след завой. 4 години по-късно, при сходен инцидент загива и тогавашният му съотборник Густаво Сондерман.

2008: на 87-годишна възраст си отива Камерън Аргетсингър (Cameron Argetsinger), автомобилен състезател, адвокат и автомобилен мениджър, познат като създател на известни автомобилни надпревари сред които Watkins Glen Grand Prix Race Course, както и организатор на стартовете на Формула 1 в САЩ от 1961 до 1980 година.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:23 1
+ 0
- 0
sffsdf10186
 
Още от : Шоу
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.