29 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

3 юни в автомобилната и мотоциклетната история

Ето по-важните събития от света на колела, белязали датата 3 юни:

1864: в Женева е роден Рансъм Ели Олдс (Ransom Eli Olds) - основателят на Old Motor Vehicle Company

1921: Камионите Mack приемат за символ емблемата си с куче булдог

1937: роден е Жан Пиер Жосо (Jean-Pierre Jausaud), френски автомобилен състезател. Той е двукратен победител в “24-те часа на Льо Ман”, съответно през 1978 и 1980 година.

1940: роден е Кони Сейлър (Connie Saylor) - американски пътешественик и автомобилен състезател, участвал в сериите NASCAR.

1947: роден е Майк Бъргман (Mike Burgmann) - австралийски автомобилен състезател.

1957: Американският върховен съд (U.S. Supreme Court) постановява, че химическата компания E. I. Du Pont de Nemours & Co. трябва да се откаже от дяла, който притежава в базираната в Детройт General Motors, тъй като съвместното участие на двете фирми води до “монополизъм, концентрация на сила, която намалява конкуренцията в автомобилната индустрия или друга причина, налагаща това ограничение”.

Между 1917 и 1919 година Дюпон инвестира $50 милиона в GM, като по този начин става най-големият акционер в компанията с 23-процентов дял. Пиер Дюпон (Pierre S. Du Pon), основателят на химическата компания, е бил и президент на GM в периода 1920-1923, а вицепрезидент е бившият изпълнителен директор Алфред Салоун. По-късно Дюпон става председател на Борда на директорите от 1923 до 1929 година. По това време GM изпреварва Ford Motor Company като най-голям производител на пътнически автомобили в САЩ и става един от най-големите автомобилни производители в света изобщо.

През 1949 година Американският правен отдел (U.S. Justice Department) определя, че близката връзка между компанията на Дюпон и General Motors дава огромно предимство на автомобилния производител пред неговите конкуренти. Според съда, това предимство нарушава подписания през 1890 година антитръстов акт (Sherman Antitrust Act) - първият опит на Конгреса за регулиране на монопола в страната. Случаят се проточва цели пет години преди съдия от чикагски съд да отхвърли определението с довода, че то не установява “конспирация, монополизация или някаква друга причина за ограничение.”

Правният отдел се обръща към Върховния съд, който през 1957 година все пак налага ограничението на компанията на Дюпонт.

1970: роден е Грег Ханкок (Greg Hanckok) - американски мотоциклетен състезател и триткратен световен шампион по спийдуей. Участва във всички без едно състезания от Гран при сериите от тяхното създаване през 1995 година.

1976: роден е Джейми Макмъри (Jammie Macmurray) - американски автомобилен състезател

1986: роден е Адриан Вале (Adrian Valles) - испански автомобилен състезател

2014: загива Карл Харис (Karl Harris) - британски мотоциклетен състезател, трикратен шампион в Британския Суперспорт шампионат. През 2010 преминава в клас Superstock като състезател на GR Motorsport Aprilia. Умира при тежко падане по време на участието си в надпревара от веригата Isle of Man TT.

2016: След тежко падане по време на квалификациите за Гран При на Каталуня, смъртта си намира испанският пилот от клас Мото 2 на Световния шампионат по мотоциклетизъм на писта Луис Салом.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:19 1
+ 0
- 0
sffsdf11950
 
Още от : Шоу
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.