25 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

30 март в авто-мото историята

Ето по-важните и интересни случки от автомобилната и мотоциклетната история, случили се на 30 март:

1905: роден е Арчи Бъркин (Archie Birkin) - американски мотоциклетен състезател. Умира през 1927 година, когато по време на тренировъчна сесия за провеждащото се на естествени шосета Isle of Man TT, се блъска стена в опит да изпревари рибарски фургон. По-късно завоят, на който е станал инцидентът е наречен на него Birkin’s Bend. Заради катастрофата, от следващата година тренировките за Isle of Man TT се провеждат на затворен път.

1909: открит е Ню Йоркският Queensboro Bridge - първият двуетажен мост. Мостът прекосява река Ийст Ривър и свързва районите на Ню Йорк Куинс и Манхатън. Поема автомобилен и пешеходен трафик.

1947: инженерът Престън Тъкър (Preston Tucker) обявява за появата на своя автомобил, който по-късно нарича просто Tucker. Работейки за своята собствена компания Ypsilanti Machine & Tool Company, Тъкър се специализира в създаването на автомобили, достъпни за следвоенни условия. Инженерът се заема да посрещне предизвикателството, залагайки на революционния стандарт.

1961: роден е Майк Такуел (Mike Tackwell) автомобилен състезател от Нова Зеландия. Участва в различни автомобилни серии, включително Formula 1. Става най-младият състезател, квалифицирал се за участие в Гран при. Взима участие в 5 старта, но не записва шампионатни точки.

1979: в Търговище е роден Милен Манев - един от най-добрите състезатели на българия по спийдуей. Син на известният майстор на спидуея Николай Манев. Първите стъпки при мъжете прави през 1996г., но това се оказва последната година за българският спидуей. Останал като самотен воин, без подкрепа и подходящи условия Милен не се отказва и продължава да се занимава с любимото си занимание, като през 96 и 97г. участва в световни индивидуални първенства. В момента се състезава в първенствата на Аржентина и Румъния, където продължава да носи медали за България.

1998: BMW купува Rolss Royce Motors за $570 милиона, но сделката не се оказва толкова гладка.

2009: американският президент Барак Обама поставя ултиматум на едни от гигантите в автомобилостроенето - General Motors и Chrysler коренно да променят своята бизнес стратегия. Заедно с това държавният глава предлага множество инициативи, с които да стимулира загиваща автомобилна индустрия и да върне доверието на клиента. Двете компании получават финансова помощ от държавата в размер на $17.4 милиарда, за да останат платежоспособни на пазара. Въпреки усилията на президента, създадената през далечната 1908 година General Motors обявява банкрут на 1 юни 2009.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:25 1
+ 0
- 0
sffsdf9128
 
Още от : Шоу
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.