19 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

4х4х4: да кръстосаш УАЗ със ЗАЗ (видео)

Ентусиаст от руския град Екатеринбург създаде странен мини монстър, с гребло за сняг и мерник от картечница. Преподавателят от техническото училище в града Александър Биков е конструирал странния оф-роудър, с купе от малък Запорожец и шаси от УАЗ, в продължение на три години, а сега доволно събира завистливи (понякога и подигравателни) погледи.

"В базата на екатеринбургската асоциация на каскадьорите се търкаляше старо купе от "Запорожец", а до него седеше рама от УАЗ с гумите. И в един прекрасен момент в главата ми се завъртя идеята да ги обединя. Така се появи и странното джипче. Имаше доста работа по "гърбаткото", тъй като купето на ЗАЗ-а е малко и трябваше доста да намествам нещата", заявява гордият творец пред местните медии.

А защо е бил нужен картечният мерник? Много просто - машината сама по себе си е доста висока, а челното стъкло е малко. Така водачът не може да види колко ниско или високо е пусната лопата за изриване на сняг. Така, според това, къде е мерникът, Александър се ориентирал по оръжейния прибор, за да може да се справи с чистенето на сняг. Самото гребло пък, се управлява с помощта на монтираната отпред електрическа лебедка.

В началото, странният ЗАЗ 965 4х4х4 бил конструиран с идеята за пътешествия извън пътя, затова и била монтирана лебедката, която да вади машината от тежки затъвания. "С този "Запорожец" участвах като съдия на различни оф-роуд състезания, като общо взето минавах по цялото трасе. Питаха ме защо просто не карам УАЗ, вместо да правя този хибрид. Обяснението е простичко - при еднаква ширина и колесна база, УАЗ не винаги се справя добре в гъсталаците, заради високата си кабина и почти вертикалното челно стъкло, което много често се удря и закача из клоните. А заз-ката е по-компактна и по-заоблена, освен това цялостно бе намалено теглото", обяснява руският инженер.

Странният хибрид има собствено име - УФФ. Което ще рече Уазов Фолькс Фиатович, обяснено с това, че на УАЗовско шаси е качена кабина, която народният автомобил на Запорожкия завод е заел от някогашния Fiat 500. А формулата 4х4х4, означава, че автомобилът има не само 4 задвижващи, но и също толкова завиващи колела.

Вижте хибридната джипка в действие:

източник: http://www.oblgazeta.ru/



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:17 1
+ 0
- 0
sffsdf12645
 
Още от : Шоу
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.