20 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

6 май в автомобилната и мотоциклетната история


Ето по-важните и интересни събития, белязали авто-мото историята на датата на Гергьовден:

1889: Готлиб Даймлер представя своя първи автомобил по време на Световното изложение в Париж. Изложението е огромно по мащаб събитие, показало много новости и атракции, сред които и отварянето за посетители на Айфеловата кула. Даймлер, който не искал да бъде засенчен от останалите интересни експозиции, взел практичното решение да освети щанда си с 30 електрически крушки, за да привлече публиката. Тъй като тогава електричеството и електрическата светлина били нещо ново за света, както и автомобилите, ходът на немския инженер и предприемач се оказал повече от успешен.
Автомобилът на Daimler бил с двуцилиндров V-образен двигател, подобен на тези, които използваме днес в колите, както и 4-степенна скоростна кутия. Този модел, можем да кажем, че задал тласъка на автомобилостроенето занапред.

1956: умира Фергус Андерсън (Fergus Anderson) - шотландски мотоциклетен състезател - двукратен световен шампион. Печели титлите в надпреварата Lightwaight TT на Остров Ман през 1952 и 1953 година с Moto Guzzi. Впоследствие се оттегля от състезанията и става мениджър на италианския тим, но се отказва заради оказан натиск при ръководенето на отбора.

1962: с Гран при на Испания стартира 14-тия сезон на Световния шампионат по мотоциклетизъм на писта (FIM World Road Racing Championship). Сезонът се състои от 11 състезания, проведени в 6 класа, съответно 500 сс, 350 сс, 250 сс, 125 сс, 50 сс и Sidecars 500 сс. Приключва на 14 октомври с Гран при на Аржентина. Годината бележи оттеглянето от мотоциклетния спорт на великия Гари Хокинг (Gary Hocking), който не успява да преодолее смъртта на приятеля си Том Филипс по време на състезание на Остров Ман. Така с мотоциклет MV Augusta своята първа световна титла в най-високия клас печели Майк Хайлууд (Mike Hailwood).

1963: отново с Гран при на Испания стартира 15-тия сезон на Световния шампионат по мотоциклетизъм на писта (FIM World Road Racing Championship). Майк Хайлууд с MV Augusta печели втората си титла в клас 500 сс.

1985: роден е Салвадор Дюран (Salvador Durán Sánchez) - мексикански автомобилен състезател, който в момента се състезава в сериите FIA Formula E Championship за тима на Amlin Aguri.

1991: 51-годишният Хари Грант (Harry Grant) чупи собствения си рекорд и става най-възрастният пилот, печелил NASCAR.

1994: френският президент Франсоа Митеран и кралица Елизабет II заедно отварят Channel Tunel – тунела под Ламанша, свързващ Великобритания и Франция.

2009: Започва сливането между Porsche и Volkswagen Group. След дълги години на „роднински” битки между клановете Порше и Пийх, в които всяка от фирмите е искала да погълне другата, нещата се изясняват. Последният опит за придобиване на контрол върху групата е от страна на Порше през 2008, но в крайна сметка, именно Volkswagen е водещата компания в създаването на интегрираната автомобилна група преди 7 години.

2009: умира Кевин Груб (Kevin Grubb) - американски автомобилен състезател. Има 32 класирания в топ 10 от сериите NASCAR Xfinity, най-доброто от които е 13та позиция през 2000 година. Намерен е мъртъв в Alpine Motel, като официална та версия е самоубийство в резултат на изстрел в главата.

2013: на пистата Donington Park загива англичанинът Крисчън Деверьо (Christian Devereux). Инцидентът става с Mini Couper по време на надпревара от шампионата за туристически автомобили.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:21 1
+ 0
- 0
sffsdf10771
 
Още от : Шоу
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.