16 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Range Rover Sport с епично "прелитане" на ски писта (видео)

Скорост от над 150 км/ч, 75-процентови наклони и 2170 метра денивелация по една от най-тежките ски писти в Алпите. Това бе предизвикателството пред Range Rover Sport и пилота и каскадьор Бен Колинс, познат ни и като Стиг от по-старите издания на Top Gear.

Луксозният всъдеход на британската марка, управляван от автомобилния ас трябваше да се изправи пред 14,9-километрово трасе за даунхил ски спускане в Алпите край Мюрен в Швейцария, като успя да преодолее изключително тежката писта за 21 минути и 36 секунди. Сред усложненията на терена бяха сняг, лед, хлъзгави скали, кал, натрошен асфалт, трева и чакъл, както и тесни процепи, остри завои и всичко друго, което не бихте искали да ви се случи, карайки джип из планината.

"Това определено бе едно от най-тежките изпитания, с които съм се сблъсквал в кариерата ми на пилот. Маршрутът беше ненормален и определено най-трудния, с който съм се сблъсквал. Условията бяха толкова лоши, колкото никога не бихте искали дори да си ги представите", заяви след рекордното постижение Бен Колинс.

За рекордното спускане е използван Range Rover Sport с 5-литров V8 бензинов двигател със супрчарджър, който постига мощност от 510 конски сили. Всъдеходът е бил абсолютно стандартен, с изключение на задължителната за подобни рискови щуротии предпазна клетка, както и усилените гуми. От британската компания гордо заявяват, че неоценима помощ на пилота е дала фирмената система за справяне с тежки терени Terrain Response.

По време на спускането с денивелация от над 2 километра, всъдеходът е трябвало да се справи със склонове с наклон от 75 процента - за обяснение ще кажем, че това е по-стръмно от най-тежките "черни" писти на ски курорта Шамони, например. В горната част, в която е преобладавал ледът, Бен Колинс е успял да постигне скорост от 120 км/ч, а в долната част на трасето, с преобладаващо тревна настилка, гарнирана с мъгла, лудият британец е развил главозамайващите 155 км/ч.

Това е третото щуро предизвикателство, с което Range Rover Sport се справи с рекорд, след знаменитото изкачване на Пайкс Пийк, превърнало го в най-бързия сериен SUV, както и рекордното прекосяване на пустинята Руб aл-Хали на Арабския полуостров.

Вижте епично видео от епичното спускане:



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:01 1
+ 0
- 0
sffsdf18162
 
Още от : Шоу
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.